×
Hledat v našem blogu

Třapatky potěší květy až do podzimu

Třapatky, terčovky či také rudbekie jsou díky svým květům s výrazným středem na zahradě opravdu nepřehlédnutelné. Pokvetou navíc až do podzimu.

Jejich barevná škála je také široká, vyskytují se v odstínech od žluté přes hnědou až do bronzové. Růžovou barvu pak dodají jejich blízké příbuzné třapatky nachové. Začínají kvést až v červenci, zato kvetou až do září a je-li teplý říjen, tak pokvetou i déle. Pokud budete rostliny průběžně stříhat, budou nakvétat stále další květy, čímž se celková doba kvetení ještě prodlouží. Délku kvetení navíc znásobíme kombinací různých odrůd. Rostliny jsou sice robustní, ale oporu nevyžadují.

Třapatky potřebují plné slunce. Vysazujeme je do písčitohlinité až hlinité, čerstvé zahradní půdy, středně bohaté na živiny. Před zimou anebo brzy na jaře trs sestříhneme až u země. Rostliny je snadné namnožit buď opětovným výsevem semen nebo dělením trsů. V době vegetace a v květu uvítají dostatek vláhy.

Třapatka drápatá má dokonce stejně jako její blízká příbuzná echinacea léčivé účinky. Její mladé řapíky byly využívány v lidovém léčitelství indiány. Čaj z oddenků pomáhá čistit trávicí soustavu, obklady z květů zase léčí popáleniny. Z listů a oddenku drápaté třapatky je možné získat přírodní barvivo.

Nyní se ale zejména pro vnitřní užívání rostlina nedoporučuje, protože obsahuje některé toxické látky a po požití listů byly u zvířat dokonce pozorovány mírné otravy. K léčení se využívá spíše příbuzná rudbekií Echinacea purpurea – třapatka nachová.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se