×
Hledat v našem blogu

Polykultury neboli výsev smíšené kultury zeleniny pro hojnou, zdravou úrodu

Pěstování různých druhů květin, bylinek a zeleniny umožní dokonalé využití prostoru, brání únavě půdy a méně přitahuje škůdce. Smíšené výsevy umožňují takzvané polykultury – jak je vysít a jak vlastně fungují?

Je ověřeno, že si určité druhy prospívají, mají se zkrátka rády a mnohé tradiční kombinace z tohoto faktu vycházejí, a jiné naopak lze jen velmi těžko ověřit. Jen druhy s rozdílnou hloubkou kořenění, s odlišně rychlým růstem i tvarem vedle sebe mohou zaručeně spokojeně růst. Některé druhy lákají opylovače, jiné odpuzují škůdce, některé rostliny mohou druhým poskytovat žádoucí zastínění. Při výběru vhodného sousedství rostlin proto hledíme především na to, aby rostliny kromě odlišné hloubky kořenění a vzrůstu pocházely z odlišných čeledí a přinášely tak efektivní střídání plodin v jednom roce, a aby jedny svou bujností neutlačovaly jiné.

Osvědčenou klasikou je střídání vhodných rostlin v řádcích, vyzkoušet ovšem můžete i jiné možnosti. Podle toho, jak záhon sklízíme a doséváme, rostlinné společenstvo na záhoně se postupně proměňuje. Výsledkem bude bohatší sklizeň na menším prostoru. Hustý pokryv nedává moc šancí plevelu a chrání půdu před vysycháním. Semena se rozhazují na tu samou plochu druh po druhu. Těžší a lehčí semena nelze rozhazovat společně, těžká by se seskupila blíže k nám. Přestože budeme sklízet většinu rostlin mladých, nevyséváme semena příliš hustě, prostor kolem 3 cm kolem sebe potřebuje každý semenáček.

S pěstováním polykultury můžete začít např. výsevem mixu různých odrůd salátů, které umožní delší a rozmanitější sklizeň, a další listové zeleniny, jako je například roketa, listová hořčice, špenát, bylinek a jedlých letniček. Přidat lze kopr a měsíček, letničku nejen nenáročnou, ale i pohlednou, jedlou a léčivou (sklízet můžeme jeho mladé listy a posléze i květy). Dále je možné záhon obohatit ředkvičkami a pastinákem či mrkví - rychle rostoucí listy ředkviček zastíní půdu a usnadní klíčení pomalejšímu pastináku a mrkvi.

Takovýto záhon však vyžaduje každodenní sklizeň. Rostliny sklízíme celé, aby uvolnily místo ostatním (jestliže chcete listový salát jen seřezávat pro opakovanou sklizeň, musíte při setí volit větší rozestupy). Na uvolněná místa po ředkvičkách přijdou třeba keříčkové fazolky nebo růžičková kapusta. Necháte-li kopr vykvést, láká pestřenky, jejichž larvy likvidují mšice. Vhodnou kombinací je také mrkev (v hloubce kořenící) a cibule (mělké kořeny se o vodu a živiny bez problémů s mrkví podělí, každá je nasává z jiné hloubky), do třetice se k nim hodí salát, jemuž lehké zastínění vzpřímenými listy mrkve a cibule nevadí.

Tag: úroda

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se