×
Hledat v našem blogu

Žádná rostlina nebude prospívat bez kvalitního substrátu. Nabídka je široká, jak se v nich však vyznat?

Výběrem správného substrátu podpoříte zdraví a krásu pěstovaných rostlin. Podle čeho vhodný substrát vybrat a jak se vůbec v široké nabídce orientovat? Není lepší namíchat si substrát vlastní? Jaký substrát je vhodný pro předpěstování sazeniček?

Správný substrát je pro úspěšné pěstování základem - každá rostlina má specifické nároky na jeho vlastnosti a kvalitu, které musíte při výsadbě zohlednit. Rododendrony a azalky neporostou v půdě bohaté na vápník, masožravky potřebují substrát chudý na živiny, kaktusy substrát vysoce propustný.

V zahradnictvích i internetových obchodech je dnes možné zakoupit pro různé druhy rostlin ten správný typ substrátu. Ne vždy je však zcela jasné jaký substrát na co použít, a ne vždy mají substráty, na první pohled stejné, ale od různých výrobců, totožné složení. Budete-li se v substrátech orientovat a umět si základní typy substrátů připravit, máte při pěstování rostlin na půl vyhráno. Rostliny se odvděčí zdravým, bujným růstem a pěkným vzhledem.

Substráty se dělí na jednodruhové (to je např. zahradní zemina či rašelina) a vícesložkové. Kvalitní výživná zahradní zemina je základem většiny substrátů. Udrží potřebné množství vláhy po dostatečně dlouhou dobu, ale zároveň je vzdušná a dobře propustná, tak aby nezůstávala po zálivce přemokřená. Má také neutrální pH. Dalšími příměsemi pak můžete určité parametry zeminy upravovat.

Jednodruhové substráty se využívají většinou u rostlin se specifickými nároky na pěstování (např. masožravé rostliny) nebo tam, kde by byla příprava směsí zbytečná – máte-li na zahradě kvalitní, dobře propustnou a dostatečně výživnou zeminu, není třeba přidávat substrátové příměsi a s úspěchem tam můžete pěstovat většinu běžných květin či zeleniny.

Vícesložkové substráty se používají tehdy, když rostlinám „průměrná“ zahradní zem nevyhovuje. Substráty bývají sestaveny z několika složek, které musí být optimálně vyváženy podle požadavků rostlin - jiné složení bude mít substrát pro výsev a množení, jiné bude pro pěstování balkonových květin a jiné např. pro kaktusy. Substrát musí být namíchán podle toho, jak výživnou, vzdušnou či propustnou zeminu rostliny vyžadují, jaké potřebují pH (tj. jak kyselou či zásaditou půdu) či jak jsou náročné na živiny.

Základem je znát jaké nároky rostliny mají a vědět také, jak různé složky ovlivňují celkové vlastnosti substrátu. S potřebnými znalostmi a zkušenostmi si pak můžete pro rostliny připravit substrát přesně na míru. Pro jaké rostliny je jaký substrát vhodný a v jakém poměru lze míchat jednotlivé složky najdete v různých zahradnických „kuchařkách“.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se