×
Hledat v našem blogu

Pěstování kaktusů není náročné, stačí jim vyhovět v několika důležitých nárocích

Nekvetou, hnijí a špatně rostou, někde děláte chybu. Ale kde? Kaktusy jsou nenáročné a velmi vděčné rostliny na pěstování, vyžadují jen trochu zvláštní zacházení. 

Kaktusy potřebují k životu přímé sluneční světlo. Svědčit jim bude na parapetu jižních, západních a východních oken, kde jsou co nejblíže sklu. Máte-li ale kupříkladu stůl přímo u jižního okna, snese bodlináč také místo vzdálené až 50 cm od okna. V létě snesou pobyt na parapetu vně okna, na balkoně, kde jim však nesmí hrozit přemokření během vydatných dešťů. Kaktusy ideálně zalévejte nejlépe navečer - lépe jednou důkladně než často a mírně.

Substrát navlhčete, nechte odtéct vodu, kterou vylijte i z podmisky a zase týden nezalévejte. Zalévejte odstátou vodou, nejlépe měkkou. Substrát kaktusům namíchejte z minerální drtě, ostrého písku či škváry a kvalitní zahradní zeminy v poměru 1 : 1. Jestliže přesazujtme kaktusy pravidelně každý rok, nehnojte je, živiny přijímají ze substrátu. Pokud ne, stačí hnojivá zálivka maximálně třikrát do roka během vegetačního obdobíKaktusy přesazujte nejlépe brzy na jaře nebo v létě, během stagnace růstu. Rostlinu vyjměte, zbavte starého substrátu, kořeny nechte několik dní zaschnout, aby v nové zemině nehnily a pak ji zasaďte. Nádobu volte jen o málo větší než původní. Zalijte asi za čtrnáct dní od přesazování.

Od října kaktusy začněte zimovat - měly by prožít přirozené klesání teplot. Jestliže je pěstujete na okenním parapetu balkonu, o postupný pokles teplot se postará příroda sama. Kaktusy zimujte při teplotě 8–12 °C zcela bez zálivky, na světle i ve tmě. Nesvědčí jim horký byt.

V březnu začněte s jarním budíčkem - kaktusy přeneste do tepla, postavte na jižní, západní či východní okno a pomalu nechte probouzet. Když se objeví zelený vrchol a nové trny, zalijte kaktus teplou vodou (asi 50 °C). Kaktusy můžete množit výsevem semen. Provádí se do speciálního substrátu (má 2 díly jemného písku a 1 díl zeminy) v plastových boxech, kde vytvoříte mikroklima skleníku. Semena se vysévají na povrch substrátu, ten má asi výšku 2 cm a musí být dobře nasáklý vodou. Zasypejte pouze semena opuncií. Box dejte na teplé, světlé místo (přímé slunce nám semena či sazeničky může ale zničit). Chladnomilné druhy klíčí při teplotách okolo 25 °C, teplomilné druhy při teplotách nad 30 °C. Sazenice přesazujte poprvé, až když mají půl centimetru. Substrát by měl být stále vlhký.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se