×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – mateřídouška obecná

Mateřídouška obecná, správně však tymián obecný (Thymus vulgaris), je léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Mateřídouška byla ve středověku symbolem statečnosti a dámy jí po turnajích, soubojích či po jiných hrdinských kouscích zdobily hruď svých chrabrých rytířů.

Mateřídoušky jsou zpravidla silně aromatické nízké polokeříky vysoké až 30 cm. Mají plazivé stonky a drobné vstřícné, krátce řapíkaté nebo přisedlé, čárkovité až okrouhle vejčité, celokrajné nebo zoubkaté, chlupaté nebo lysé listy, plody jsou vejcovité tvrdky. Kvete od května do září. Lístky mateřídoušky se sbírají v době kvetení a suší se ve svazcích.

Mateřídouška se vyskytuje v celé Evropě mimo její nejsevernější části, v Asii, v severní Africe a na Etiopské vysočině. Druhově nejbohatší je ve Středomoří, zvláště na Pyrenejském poloostrově. Je pěstována i ve střední a východní Evropě, ale musí být chráněna před zimou.

Mateřídouška potřebuje slunné místo a písčitý, velmi dobře propustný podklad. Vyhovuje jí suchá lehká půda, která je mírně vápenitá, alkalická a obsahuje také kameny. Místo by mělo být na přímém slunci, protože mateřídouška miluje sluníčko, teplo a sucho, a mělo by být chráněno před prudkým větrem.

Mateřídouška obsahuje aromatické monoterpenoidy, např. thymol, linalool a karvakrol, flavony, kyselinu ursolovou, karvanol, flavonoidy, hořčiny a třísloviny. Silice je soustředěna především v přisedlých siličných žlázkách, pokrývajících většinu nadzemní části rostlin.

Vnitřně se používá zejména při onemocnění horních cest dýchacích, například suchý kašel nebo zánět průdušek. Působí jako antiseptikum trávicího ústrojí a pomáhá i při nadýmání. Je užitečná při bolestech hlavy, nevolnosti či nespavosti. Užívá se zejména ve formě nálevu, který se pije teplý s medem.

Mateřídouška se používá také zevně. Z nálevu se připravují obklady, které se přikládají při zánětlivých onemocněních pokožky, při revmatismu a jako analgetický prostředek při onemocnění svalů a kloubů. Koncentrovanější nálev pomáhá při zánětech ústní dutiny, jako kloktadlo s dezinfekčním a dezodoračním účinkem.

Mateřídouška se objevuje v kosmetice jako přísada do bylinných krémů a pleťových vod pro citlivou mastnou pleť s komedony, rozšířenými póry a se sklonem k drobným zánětům. Je přidávána také do přípravků určených pro mastné vlasy. Může se také použít jako aromatická přísada do koupele. V tom případě se připraví odvar, který se naleje do vanové lázně.

Připravte si například léčivý olej. Bylinky nasbírané za plného slunce volně vložíme do láhve a zalijeme kvalitním, olivovým, slunečnicovým, za studena lisovaným olejem tak, aby jeho hladina sahala asi tři prsty nad rostliny. Po dvou týdnech můžeme olej začít používat na potírání při revmatismu, svalové únavě, proti kožním plísním a podobně.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se