×
Hledat v našem blogu

Proč pěstovat meduňku?

Pro některé obtížný plevel, pro jiné oslavovaná léčivá bylina, to je meduňka. Můžeme s ní ochucovat nápoje či některé pokrmy, jako čaj pomáhá s usínáním i dýchacími obtížemi nebo ji lze použít v kosmetických bylinných přípravcích. Meduňka by rozhodně neměla chybět na žádné zahradě a ani v domácím arzenálu přírodních bylinných léků. Karmelitánští mniši začali z meduňky, v 17. století ve Francii, připravovat tzv. karmelitánský líh – Spiritus melissae compositus, dodnes známý jako karmelitánské kapky. 

Meduňka obsahuje kromě tříslovin, flavonoidů, hořčinů, slizů a triterpenů také velké procento minerálních látek a organických kyselin, včetně vysokého podílu silic: citronelalu, linalolu, citronelolu, geraniolu a citralu. Pěstování meduňky je snadné. Je to také nejlepší způsob, jak získat dostatečnou zásobu bylinky i na zimní období. Množit ji můžeme dělením trsů anebo výsevem semen. Většinou se šíří i samovýsevem. Patří k oblíbeným medonosným rostlinám, díky ní tedy přilákáme do své zahrady spoustu opylovačů. Běžně přezimuje bez obtíží, občas mohou nastat komplikace po příliš vlhké zimě: rostliny jsou napadeny hnilobou, a posléze odumírají.

Vyhovuje jí slunné stanoviště a dobře propustné hlinitopísčité půdy.

Proč zrovna meduňka?
Při pravidelném užívání čaj z meduňky podporuje relaxaci a spánek. Pomáhá zvyšovat imunitu organismu a léčit dýchací obtíže - má antivirové vlastnosti. Uleví při bolestech hlavy i při podráždění žaludku. Je vhodným prostředkem pro zmírnění příznaků demence (díky obsaženým esenciálním olejům).

Její vůně pomáhá odpuzovat hmyz, jestliže si kůži přetřete rozemnutými listy, nebudou na vás útočit komáři, ani jiný hmyz. Při stolování pod širým nebem ji přidejte do vázy nebo na stůl položte několik větviček, které budou fungovat také jako repelent. Pokud vás hmyz již poštípal, potřete zasažené místo rozdrceným listem z meduňky - nepříjemné svědění po chvíli ustane.

Kytice čerstvé meduňky dokáže provonět váš domov svěží citronovou vůní. Lístky meduňky skvěle poslouží k ochucení či ozdobení některých nápojů, zvláště těch letních. Specifickou chuť a vůni dodají některým druhům pokrmů. Vyluhujete-li meduňku v octu, můžete ho pak použít jako domácí čistič kuchyňských povrchů a kuchyňského náčiní.

Jestliže máte meduňkový čaj v oblibě a pijete jej často, střídejte ho s některými dalšími bylinami vhodnými pro uklidnění před spaním. Můžete využít například heřmánek, třezalku nebo kozlík. Prostřídáním bylin zabráníte případným abstinenčním příznakům, které je možné podle některých průzkumů při dlouhodobém užívání meduňky získat. Užívání meduňky se nedoporučuje v průběhu těhotenství a při kojení, na to pozor.

Tag: meduňka
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se