×
Hledat v našem blogu

Na začátku prázdnin je nejlepší termín pro výsevy dvouletých rostlin, které z nich v zahradě ocení včely a čmeláci?

Nejen letničky mohou být medonosné, vysejte i dvouletky, teď přišel jejich čas. Na květy si sice budete muset počkat do příštího jara, ale určitě to bude stát za to. Bez včel, čmeláků a jiného hmyzu v zahradě se nemůžete těšit na bohatou úrodu. Chcete-li tedy přilákat na zahradu hmyz a dopřát mu v příštím roce bohatou hostinu, neměly by na vašich záhonech chybět rostliny s velkým množstvím nektaru v květech. Dnes Vám jich pár, tedy těch méně známých, představíme.

Chejr vonný (Erysimum cheiri), jinak také nazývaný fiala zimní, žlutá fiala, hořčičník nebo trýzel vonný, je dvouletka nebo krátkověká trvalka z čeledi brukvovitých. Původně pochází z jižní Evropy. Stanoviště by mělo být na slunci s dobře propustnou půdou. Semena vyséváme v polovině června, na povrch substrátu, teplota pro klíčení musí být minimálně 18 °C. V druhém roce, na konci dubna, rostlina vykvétá silně vonnými, žlutými, rezavými nebo vínovými květy. Kvete až do srpna. Pěstovat lze i na balkoně v truhlíku, dorůstá do výšky 25 až 70 cm.

Do čeledi brutnákovitých z dvouletých rostlin patří hadinecužanka či pilát.

Hadinec obecný (Echium vulgare)
Hadinec může být někdy i krátkověkou vytrvalou bylinou. Najdeme ho téměř po celé Evropě, na slunných loukách a stráních i na rumištích, v suchých lesích. Nejprve vytváří listovou růžici, v druhém roce dorůstá do výšky až 100 cm. Zvonkovité květy modrofialové barvy se objevují od května do října. Kořen může dosáhnout hloubky až 250 cm, není tedy náročný na zálivku a vodu si dokáže opatřit sám. Semena vyséváme během června. Je ideální nektarodárnou rostlinou s vysokou cukernatostí, velmi oblíbenou zejména včelami a čmeláky.

Užanka lékařská (Cynoglossum officinale) 
Užanka lékařská je původní evropský druh, roste na okrajích polí a polních cest, na suchých trávnících, pasekách nebo rumištích. V prvním roce se objeví pouze listová růžice a teprve druhým rokem na přímé, větvené lodyze vykvétá. Dorůstá výšky až 60 cm a kvete červenými nebo fialovými květy, většinou během května až července. Množit lze semeny, kterých jedna rostlina vytvoří až dva tisíce. Přímý výsev na záhony provádíme v polovině června do hloubky přibližně 1 cm. Hlouběji vyseté semeno již nevyklíčí. Užance vyhovuje vlhčí půda. Pozor! - celá rostlina je toxická pro lidi i pro zvířata, která si jí však na pastvě většinou nevšímají, má totiž chlupaté listy. Užanku je považována za invazivní druh, proto byste ji neměli nechat šířit ze své zahrady do volné přírody.

Pilát lékařský (Anchusa officinalis)
Pilát je původním evropským druhem, roste v hlinitopísčitých půdách na suchých loukách, na okrajích polí a polních cest. Vyhovuje mu slunce a propustná půda. Vysévá se v polovině června, v prvním roce vytvoří listovou růžici a v druhém roce vykvétá modrými až fialovými květy. Květy se objevují od května do září.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se