×
Hledat v našem blogu

Libeček lékařský, elegán zahrady, který pokrmům dodá lahodnou chuť

Libeček lékařský je velká rostlina z čeledi miskovitých, jež provoní vaši kuchyni a svým vzhledem ozdobí celou zahradu. Dorůstá výšky 100–200 centimetrů, připomíná chuť celeru či maggi, má silný rozvětvený oddenek a dlouhé kořeny. Lodyhy rostliny jsou tlusté, přímé a duté s přeslenitými větvemi po třech.

Libeček kvete v červenci až srpnu a plody jsou žlutohnědé. Pokud se rozhodnete libeček pěstovat, vyberte mu stanoviště s humózní a lehkou půdou. Miluje také bohatou zálivku, jinak začnou jeho listy usychat. K růstu potřebuje dostatek prostoru. Vysazujeme ho během března a dubna až do konce října. Ideální je nasadit kořen libečku (odkopek), ze semínka roste pomaleji.

Když začne rostlina kvést, ostříhávejte květní výhony. Kvetení libeček vyčerpává a neprospívá mu. Nejčastěji využíváme listy libečku, které lze usušit anebo zamrazit. V kuchyni ho můžeme přidat k masu, např. do karbanátků, marinády anebo si jen tak posypat brambory. Hodí se do polévek. Plody se přidávají k nakládané zelenině i některému pečivu. Oddenky libečku lze kandovat.

Libeček působí močopudně, je tedy často součástí čajových směsí. Mizí díky němu plynatost, vylepšuje trávení. Ocení ho zejména starší generace, neboť se nastartuje jaterní činnost a začnou se rozpouštět kameny v žlučníku. Je výbornou prevencí proti revmatickým chorobám, odbourává vyčerpání a nechutenství.

Pozor, libečkem se můžete i předávkovat, proto omezte jeho konzumaci na 5 g na den v surovém stavu. Hodnota silic se snižuje vařením a sušením, proto lze požít až 15 g na den.

Tag: libeček

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se