×
Hledat v našem blogu

Zahrada pro motýly

Ideálním řešením bude záhon plný bylinek. Užitek z něj budou mít nejen příslušníci hmyzí říše, ale také vy. Z naší přírody ubývá hmyzu rychlostí blesku a platí to i pro motýly, některé dříve běžné druhy je už těžké v přírodě spatřit. Nejčastějším důvodem je znečištění přírody či nedostatek vhodných biotopů, kde se motýli mohou vyvíjet.

Záhon pro motýly by měl být na slunečném stanovišti, ideálně v závětří, mají rádi teplo a slunečno. Po vysázení rostlin přidejte na záhon mulč nebo kamínkovou drť. Mulč se nahřeje a potom vyzařuje příjemné teplo, což motýlům vyhovuje. Lze využít kamenné zídky nebo skalky, které již máte na zahradě, nebojte se je do záhonu zakomponovat. Na toto stanoviště však musíte dobře vybírat rostliny, aby v horku netrpěly a neschly.

Motýlům je třeba ponechat na zahradě zarostlý kout, kde se budou moci líhnout a krmit. Housenky potřebují totiž pevnou stravu, živí se okusováním listů, nejčastěji takových rostlin, jaké mají jejich druhové jméno,  například babočka kopřivová si pochutná na kopřivách a babočka bodláková zase na bodlácích.

Do rodu rostlin z čeledi hluchavkovitých, který obsahuje 22 druhů, patří agastache, silně aromatická a medonosná rostlina.

Pěstuje se nejen pro okrasu, ale své využití má také v lokálním lidovém léčitelství a gastronomii. Dorůstá výšky nejčastěji kolem jednoho metru, listy i stonky připomínají hluchavky. Na konci lodyhy se nachází květenství připomínající klasy. Podle druhu rostliny se liší barva květů, která může být bílá, růžová, modrá či fialová. Aromatické silice mají antibakteriální, protizánětlivé a uvolňující účinky. Rostlina je využívána při bolestech hlavy, nadýmání, špatném zažívání, nevolnostech, nechutenství, snížené vitalitě či psychickém vyčerpání. Mladé listy využije v kuchyni jako koření, které ochutí a ovoní nápoje, saláty a další jídla.

Řekli byste do pažitky, že je oblíbená motýly?

Pažitka pobřežní je oblíbená naťová zelenina. Rostlina je celá jedlá a lze sníst i květy. Ty najdou uplatnění i v suchých vazbách. Je bohatá na vitamin C, obsahuje i provitamín A, vitamín B2, silici se sírou a minerální látky. Má také protizánětlivé účinky. Druhů pažitek je spousta, a pokud vám tato přijde nezajímavá, můžete vyzkoušet třeba druh ´Rising star´, který má tmavě zelené aromatické listy a růžové jedlé květy. Nebo odrůdu Allium tuberosum, tedy česnekovou pažitku. Její listy vynikají pikantní pažitkovou chutí s příchutí česneku, květy tvoří velká bílá květenství.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se