×
Hledat v našem blogu

Také obdivujete něžné, drobné kvítky pomněnek? Jejich pěstování je jednoduché

Pomněnky byly vyšlechtěny v mnoha barevných variacích. Kromě tradiční modré vás budou také těšit růžové a bílé, či dokonce žluté květy. Ty vám budou dělat radost od brzkého jara až do podzimu.

Velkokvěté odrůdy byly vyšlechtěny z pomněnky lesní, která se hojně vyskytuje i v české přírodě. Jako trvalky vám budou dělat radost na zahrádkách i v truhlících. Křížením byly vyšlechtěny i různé výškové variace. Mohou být od nevysokých tvořících nizoučké polštáře až po bohaté keříky výšky 30 cm.

Pomněnky nepotřebují žádnou speciální péči, je třeba vybrat jen vhodné stanoviště. To jim vyhovuje ve stínu či polostínu, v místech, kde se drží vlhkost. Pokud však rostlinám dopřejete bohatou zálivku a výživnou půdu, můžou prospívat i na osluněných záhonech. Semínka můžete vysít například pod jehličnaté stromy v zahradě, zde už se o sebe rostliny postarají téměř samy, vysemení se a budou vyrůstat opakovaně.

Pomněnky jsou dvouletky, kterým se za dobrých podmínek daří jako víceletým. Pokud je tedy letos zasadíte, z květů se budete těšit až příští rok.

Jestliže budete sazeničky předpěstovávat, zasejte semínka v červnu do teplého pařeniště, výsevných misek či malých květináčů, které umístíte na místo, co je sice slunné, ale nedopadají na něj přímé sluneční paprsky. Semena se vysévají do substrátu přímo určeného k výsevu, který udržujeme vlhký.

Pomněnky občas přihnojte, mají rády na živiny bohatou půdu. Předpěstované sazeničky v září přesuňte na záhon a do truhlíků. Záhon předem připravíme, pořádně zryjeme, pohnojíme a vydatně prolijeme. Nádoba by měla mít na dně vrstvu štěrku, na kterou přijde vrstva kompostu, a poté opět na živiny bohatá půda. Truhlík nebo nádobu poté přeneste na stanoviště do polostínu.

Rostliny mají rády vlhko, a tak je třeba je pravidelně zalévat. Platí, že čím slunnější stanoviště mají, tím více vody bude potřeba. Pravidelně odstraňujte plevel. Nezapomínejte na hnojení, nejlepší je uleželý kompost. Nezaléváme na listy, aby rostliny nenapadlo padlí. Pokud se objeví, ošetříme je fungicidními prostředky.

Mezi krásné kultivary patří:

Bílé pomněnky např. White Ball a Snow Queen. Jemně růžové květy nabízí odrůda Victoria Rose, naopak tmavě růžové odrůda Carmine King. Tmavě modrou vykvétají kultivary Ultramarine či Indigo. Hezky modrou má zase kultiavar Blue Ball.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se