×
Hledat v našem blogu

Jestliže chcete rychle zakrýt nepěkná zákoutí, popnout plot či ozelenit terasu vypěstujte si pnoucí letničky

Pnoucí letničky rychle pokryjí plochu, která to potřebuje – zakryjeme jimi různá zákoutí, popnou pergolu nebo terasu, některé z nich jsou i užitečné (plodí nebo jsou léčivé). Jaké jsou tedy zajímavé?

Klasickými rychle pnoucími letničkami jsou okrasné fazole (Phaseolus coccineus), dále lichořeřišnice (Tropaeolum majus), svlačec (Convolvulus trikolor) nebo hrachor (Lathyrus odoratus). Pohledný je vilec (Cobea scandens), vigna čínská (Phaseolus caracalla) či kvamoklit (Quamoclit cardinals), romantická Černooká Zuzana (Thunbergia alata), štětinatci laločnatému se říká vakovec (Echinocystis lobata). Zkusit byste měli i bujně rostoucí povíjnici (Ipomea purpurea). Semena najdete i v našem e-shopu, stačí si jen vybrat. 

I tyto letničky je lepší předpěstovat, protože pak rychleji zaplní prostor, který chcete ozelenit, a dříve pokvetou. V teplejších oblastech lze některá semena, například lichořešnici, hrachor nebo povijnici, vysévat přímo do půdy koncem dubna. Předpěstování není složité: semena vysejeme v průběhu března do misek nebo truhlíků a po vytvoření prvních pravých lístků se mohou přepichovat. Teplota pro klíčení je ideální mezi patnácti až osmnácti stupni, doba klíčení trvá od jednoho do dvou týdnů, podle druhu. Jakmile rostlinky po přesazení dorostou výšky kolem deseti centimetrů, budou potřebovat oporu pro další růst. Stačí jim obyčejná špejle, ke které se přichytí. 

Na záhonech i v nádobách se dá lichořeřišnice pěstovat jako plazivá letnička, ne vyšší než třicet pět centimetrů, s oporou však doroste až do dvou až třímetrové výšky. Můžeme ji pěstovat i z přímého výsevu počátkem května, pokvete ale později, než když vysadíme předpěstovanou. Věděli jste, že neotevřená poupata lichořeřišnice lze zavařit stejně jako kapari? Pozor, je citlivá na mráz. Sazenice sázíme na vzdálenost čtyřicet centimetrů, na slunné stanoviště a dopřáváme jim dostatek vláhy a pravidelné přihnojování. Z předpěstovaných rostlin pokvete krásnými květy v barvách bílé, modré a růžově červené od konce května až do zámrazu povijnice. Z přímých výsevů na záhon počátkem května kvete od poloviny června.  Ideální je její výsev nebo výsadba k plotům, sloupům apod., ovine je do výšky více jak tří metrů. Miluje slunce, živnou a nepřemokřenou zahradní zeminu a pravidelné přihnojování. Chladné a mokré léto jí nesvědčí. Množí se samovýsem - takže v místě, kde poroste letos, vyrazí i další rok.

Mříže, pletivo nebo síť potřebuje, jako oporu, pnoucí hrachor. Dorůstá maximálně do dvou metrů výšky. Ideální stanoviště je mírně polostinné, případně slunné bez poledního úpalu. Rostliny vysazujeme po třech až pěti kusech na půlmetrovou vzdálenost a zaštipujeme vrcholovou část -hrachor se pak rozkošatí a více pokvete. Lusky po odkvětu odstraňujte, docílíte delší doby kvetení. 

Žluté, oranžové a bílé květy s tmavým středovým očkem daly jméno bujně rostoucí popínavce - Černooké Zuzaně. Vysazujeme ji na stanoviště chráněné před větrem, jelikož je křehká a vítr či prudký déšť ji poškodí. V polostínu méně kvete, na slunečném stanovišti má vyšší nároky na pravidelnou zálivku a přihnojování. Do volné půdy jí sázíme na vzdálenost třiceti centimetrů. 

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se