×
Hledat v našem blogu

Bylinky od A do Z, aneb není bylina, aby na něco nebyla - Proskurník lékařský 

Proskurník se řadí do čeledi slézovitých. Jedná se o vytrvalou chlupatou bylinu s laločnatými jednoduchými listy a růžovými květy, která dosahuje výšky 70 až 180 cm.

Původem je z oblastí Středomoří až po Střední Asii, dnes však roste zdomácnělá i v jiných končinách. U nás roste jako původní rostlina jen na jižní Moravě, je vlhkomilný – najdete ho na vlhkých loukách a pastvinách, v pobřežních houštinách a v okolí řek, druhotně pak na vlhkých narušených místech v obcích a jejich okolí. Je výtečnou medonosnou rostlinou.

Od starověku byl využíván jako léčivá rostlina, má široké použití v lékařství i léčitelství. Sbírá se kořen, list i květ. Účinnými látkami jsou zejména slizy, kořen obsahuje 35 % slizu, 38 % škrobu, 11 % pektinu, 10 % cukru, 2 % asparaginu, mastný olej a minerální látky. Součástí slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany, jež usnadňují odkašlávání a mírní dráždění sliznic.

Užívá se při nejrůznějších zánětech sliznic dýchacího ústrojí, při zánětech močových cest či střev, doporučuje se také při těžkých průjmech. Za nejúčinnější formu je pokládán macerovaný kořen. Listy obsahují třísloviny a silice. Proskurník může snižovat hladinu glukózy v krvi, proto se u diabetiků doporučuje opatrnost při jeho užívání, ze stejného důvodu ukončete jeho užívání nejméně dva týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem, není také vhodný při těhotenství a kojení. Při dlouhodobém užívání pozor - může bránit účinnému vstřebávání vitaminů a minerálů a také některých léků.

Při přípravě ho nikdy nevařte ani nezalévejte horkou vodou, neboť teplem se nejúčinnější slizové látky ničí. 

Od starověku do 19. století se z něj vyráběly cukrovinky, předchůdci dnešních marshmallow (podle něj mají jméno), ve starověku ovšem vyhrazené jen pro nejvyšší vrstvy.

Podobné, téměř stejné účinky má jeho příbuzný – proskurník růžový neboli topolovka, mohutná dekorativní rostlina s krásnými velkými květy, jejichž barva se mění od růžovobílé až po fialovočernou. Při sběru květů platí zásada, že čím jsou tmavší, tím je jejich léčivá sila větší. 

Náš tip:

Studený čaj z proskurníku: čajovou lžičku rozdrceného kořene dejte do studené vody a 1 až 2 hodiny nechte za občasného zamíchání vyluhovat, sceďte a mírně zahřejte. Užívejte při kašli třikrát denně, po doušcích vypijte 1 šálek.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se