×
Hledat v našem blogu

K létu patří voňavé bylinky - bazalku využijeme nejen v kuchyni

Bazalka je oblíbené aromatické koření a ceněná bylinka, která má na zahrádce také okrasný účel. Stále častěji se proto objevuje nejen na zahradě, ale také v nádobách na balkónech a okenních parapetech, kde ji můžeme mít takřka celoročně. Nejčastěji se pěstuje bazalka pravá (Ocimum basilicum). 

Bazalka je zdrojem betakarotenu (provitaminu A), vitaminu C, hořčíku, železa, vápníku a draslíku, dále obsahuje silice, éterické oleje, bazalkový kafr, flavonoidy, tanin, glykosidy a třísloviny, které povzbuzují činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. 

Nálev z bazalky ulevuje při vykašlávání a dezinfikuje ústní dutinu, je vhodným doplňkem při léčbě chřipky a nachlazení. Silice obsažené v rostlině jsou jedním z nejúčinnějších antidepresiv. Nadrcené lístky mají protizánětlivé a hojivé účinky, můžeme je přikládat na drobné ranky či odřeniny. Bazalka na okenním parapetu nás ochrání před nálety hmyzu, který odpuzuje.

Bazalka je teplomilná, nejčastěji je tedy pěstována jako letnička, která prospívá při teplotách vyšších než 10 °C, nesnáší vítr a průvan. Rostlina nesmí nikdy přeschnout, ale ani být dlouho přemokřená. Vysít lze do nádob a pěstovat na okenním parapetu či na balkóně nebo předpěstované sazeničky můžeme vysadit na zahradu na záhon, ale až v druhé polovině května, když definitivně pomine nebezpečí posledních mrazíků. Vhodnými sousedy jsou rajčata, oběma rostlinám vyhovují totiž stejné podmínky pěstování. Dařit se jí bude i ve společnosti okurek, paprik a cibule. Bazalka přirozeně odpuzuje housenky a mšice.

Budeme-li pěstovat bazalku v záhoně, semínka na předpěstování vysejeme v polovině dubna do skleníku nebo do květináče na okenní parapet. Osivo na povrch výsevního substrátu nedáváme příliš hustě a jen mírně zasypeme zeminou, protože světlo podporuje klíčení. Osivu svědčí teplota 15–18 °C. Při přesouvání sazenic zevnitř na zahradu, je venkovním podmínkám vystavujeme postupně, aby neměly šok z přesazení. Vzrostlé sazeničky, vysadíme alespoň 15 cm od sebe na teplé, slunné a před větrem chráněné místo, bazalka preferuje vlhčí, dobře propustné a výživné půdy. Při zalévání zbytečně nekropíme listy, bazalka nesnáší mokré listy, hlavně na noc. Při dlouhotrvajícím chladném a vlhkém počasí ji mohou ohrožovat plísně.

Bazalku průběžně zaštipujeme, jelikož houstne a košatí. Lístky se sbírají před rozkvětem, kdy je bazalka nejkvalitnější. Tvořící se květenství odstraňujeme. Ve stínu, bude bazalka chřadnout a taky se stane snadným cílem pro škůdce (molice).

Svou bazalku si určitě vyberete, v naší nabídce naleznete velké množství odrůd s rozmanitou barvou květů v odstínech bílé, růžové až fialové.

Tag: bazalka
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se