×
Hledat v našem blogu

Znáte čerimoju? Seznamte se.

Nevíte, o kterém ovoci je řeč? Cherimoya anona, neboli také čerimoja, totiž chutná velmi lahodně. Z plodů zakoupených v obchodě můžete vybrat semena a vypěstovat si vlastní sazenice. V každém větším supermarketu již toto exotické ovoce, pocházející původně z Jižní Ameriky, seženete. Plody čerimoji, jinak také láhevníku neboli anony, nevypadají na první pohled příliš vábně.

Láhevník je nevysoký opadavý strom. Čerimoja má zakulacený, oválný nebo srdcovitý tvar a lehce připomíná nerozvinutou zelenou šišku. Pod pevnou nazelenalou slupkou se ale ukrývá dužina, jejíž chuť se těžko popisuje (připomíná smetanové karamelky s medem a banánovou příchutí), ale o tomto ovoci se říká, že je nejlahodnější na světě. Dužina (zralého plodu) je šťavnatá a má krémovou konzistenci, voní po jahodách, malinách, broskvích a mangu. Dužina má velký obsah vlákniny, provitamin A, vitamin C, fosfor, vápník a až 20 % hroznového cukru.

Čerimoja je ovoce náchylné na omačkání, sklízí se tak obvykle ještě nezralé plody. Ty jsou zelené barvy a na omak tvrdé (v této fází však nejsou ke konzumaci vhodné, mají totiž trpkou a svíravou chuť). Zakoupenou anonu tak musíte doma ještě pár dnů nechat v pokojové teplotě dozrát. Zralý plod se pozná tak, že slupka začne hnědnout, na omak je ovoce ze všech stran měkké a slupka jde lehkým tlakem uvolnit od dužiny. Dužina se konzumuje obvykle syrová, nejlépe lžičkou po rozkrojení na polovinu a odstranění všech semen, která jsou ve větším množství jedovatá. Můžete z ní ale také připravit lahodné smoothie, džus nebo zmrzlinu, skvěle se hodí do ovocných salátů a různých dezertů, dá se však zpracovat i tepelně, například do džemů.

Semena anony nevyhazujte, vyberte vyzrálá (jsou černé barvy), omyjte je od zbytků dužiny, rozložte na nějaký savý podklad a nechte je alespoň týden vyschnout. Pak je vysadíte do rašelinového substrátu do hloubky asi 3 centimetrů. Substrát udržujeme stále vlhký, ne ale přemokřený. Nádobu umístíme na stinnější stanoviště s teplotou okolo 25 °C. Semena klíčí poměrně rychle, po 7 – 10 dnech. Sazenice se přesadí do prostorného květináče (první dva roky rostlina vytváří kořeny). V období vegetace ji můžeme přihnojovat kombinovaným hnojivem. V zimním období omezíme zálivku. V prvním roce pěstování rostlina obvykle vyroste do výšky přibližně jednoho metru, za dva by pak měla mít asi metr a půl. Na jaře druhého roku ve výšce asi 20 centimetrů nad květináčem ji zastřihněte, abyste dosáhli rozvětvení. Sazenici už pak můžete přesadit do v zimě vytápěného skleníku. Má-li stromek ideální podmínky, začíná plodit asi po 5 letech, je však třeba mít u sebe alespoň dvě rostliny, aby se mezi sebou mohly navzájem opylovat.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se