×
Hledat v našem blogu

Zdravé brusinky lze pěstovat i v okrasné zahradě, máte-li založené vřesoviště

Na pěstování jsou brusinky nenáročné - potřebují chudé písčité či rašelinité a kyselé půdy a slunečné stanoviště s dostatečně vlhkou zeminou. Porostou i na polostinném stanovišti, ale málo pokvetou a nebudou tedy ani tolik plodit. Přeschnutí nebo dlouhodobé sucho jim neprospívá, pěstujete-li je tedy v sušších oblastech, přivítají pravidelnou zálivku (ideálně dešťovou vodou). Kořenový systém je mělký a chráníme ho vrstvou nastýlky vhodným materiálem. Speciální hnojivo  nepotřebují, pro lepší růst a výnosy ale potřebují dostatek organické hmoty, prospěje jim proto nastýlání rašelinou, jemně drcenou kůrou, pilinami nebo lesní hrabankou.

Dostupné odrůdy:

‘Koralle’ - jedná se o středně ranou, nejčastěji pěstovanou brusinku s vysokým výnosem (z rostliny získáte asi dvě stě gramů plodů), v oblastech do sedmi set metrů výšky plodí dvakrát do roka, říjnové bobule jsou odolné proti podzimním mrazíkům.  

‘Runo Bielawskie’ - pozdnější odrůda s tmavšími plody, méně úrodná než předchozí, chutí se jí také nevyrovná, ale je pěkná jako okrasný keřík do vřesoviště, listy jsou lesklé, sytě zelené a zoubkované, lze zpracovat do sirupů a marmelád stejně dobře jako jiné odrůdy.  

‘Red Pearl’ - rychle se rozrůstá podzemními výhonky a vytvoří v krátké době souvislý koberec, je velmi dekorativní, bohužel méně plodná, ale zato velmi chutná, kvete dvakrát do roka, ale ve vyšších polohách se druhá úroda většinou opozdí natolik, že nedozrává.   

‘Ida’ - tvoří kompaktní a silné asi dvaceticentimetrové keříky, neodnožuje tolik a může se vysazovat do hustšího sponu., má velké a chutné, zářivě červené plody

‘Linnea’ - také spíše vzpřímeného tvaru, má větší listy a pevné, tmavě červené bobule, plody se dobře skladují, dozrávají až koncem srpna, odrůda je vhodná také do horských oblastí kolem tisíce metrů nadmořské výšky. 

‘Sanna’ - výnosná, středně raná odrůda brusinky s průměrně velkými plody výrazně rudě vybarvenými, vhodná je pro pěstování ve vyšších nadmořských výškách, pěkná i jako okrasný keř, vzpřímený vzrůst a kompaktní tvar dovolí semknutější výsadbu.  

‘Sussi’ - je poněkud nižší (kolem patnácti centimetrů), rychle se rozrůstá, má výrazné olistění a kvalitní podlouhlé tmavší plody výborné chuti, v horských oblastech plodí méně, bude spíš vhodná do zahrádek v nížinách.  

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se