×
Hledat v našem blogu

Jiřiny bez zazimování zahynou, jak se o ně postarat?

Jedny z nejtypičtějších rostlin podzimu, jiřiny, jsou známy dlouhou dobou kvetení. Nevadí jim nevlídné podzimní počasí, vydrží kvést dokonce až do prvních mrazíků. Jakmile však mráz spálí jejich květenství, je to signál, že je musíte v blízké době připravit k zazimování, podobně jako třeba dosnu indickou či mečíky.

Po přejití mrazem rostliny zhnědnou či zežloutnou, stříhejte tedy jejich stonky asi na deset centimetrů a vyndejte ze země jejich hlízy. Budete-li se řídit pravidlem našich babiček, mezi sestříhnutím stonků a vyhrabáním hlíz nechte prodlevu, den či dva.

Z vyjmutých hlíz lehce oklepte zeminu, abyste je nepoškodily a nechte je několik dní sušit na dobře větraném místě. Potom hlízy uložte do bedýnek či kbelíků, mohou být prázdné, nebo naplněné hoblinami, případně suchým pískem. V průběhu zimy se nevlhčí!

Poškozené hlízy v žádném případě neskladujte, raději je ihned vyhoďte, mohly by totiž začít hnít, a nakazit tak zbytek. Hlízy jednotlivých rostlin by se také při skladování neměly vzájemně dotýkat.

K uskladnění jiřin vyberte tmavé, nepromrzající sklepní prostory se stálou teplotou kolem deseti stupňů. Hlízy jednotlivých odrůd si označte štítkem s popisem rostliny, neznáte-li přesný název, napište si alespoň barvu a výšku, abyste v další sezóně věděli, jak rostliny sesadit. Během zimního období hlízy pravidelně kontrolujte a špatné hlízy ihned vyhazujte.

V příštím roce jiřinky začněte vysazovat od poloviny května, tedy po zmrzlých. Před výsadbou je můžete namočit na den do vody, aby se rychleji „zmátořily“. Pokud chcete, aby vám rostliny dříve začaly kvést, předpěstujte si je na světlém místě s teplotou kolem patnácti stupňů, do čerstvé zeminy je pak musíte vysadit už v únoru.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se