×
Hledat v našem blogu

Chilli papričky můžete pěstovat po celý rok, v zimě jako pokojovky

Je jich vyšlechtěn bezpočet, liší se barvou a zejména pálivostí. Pěstování není nijak náročné, postačí k tomu parapet s květináčem.

Jednotlivé odrůdy se rozlišují zejména podle pálivosti, tedy podle jednotek SHU. Botanický rod, kam se chilli řadí, je Capsicum, z řeckého kapto 'na skus'. Rod Capsicum je také členem širšího rodu lilkovitých (Solanaceae), a proto jsou chilli papriky úzce spojeny s jejich geneticky příbuznými rajčaty, bramborami a lilkem. Rod Capsicum se skládá z pěti domestikovaných druhů a dvaceti tří volně žijících druhů. Nejznámější jsou:

  • Chinense 2 000.000 SHU 
  • Frutescens 150.000 SHU
  • Annuum 100.000 SHU
  • Pubescens 50.000 SHU
  • Baccatum 30.000 SHU

Dostačující jsou pro většinu z nás odrůdy s pálivostí kolem 5000 až 20 000  SHU. Při nákupu semínek nebo sadby si pálivost ověřte, abyste pak nebyli nemile překvapení.

K pěstování nepotřebujete nic speciálního. Semínka můžete vysévat v podstatě celoročně. Zhruba od konce května můžeme papričky letnit. Substrát použijte speciální, sázíte-li semínka, tak začněte substrátem pro výsev a množení, po vzejití sazeničky přesďte do substrátu pro papriky. Druh ´Chinense´ má dlouhou vegetační dobu, klíčení, růst i dozrávání plodů je pomalejší než třeba u druhu ´Annuum´. Druh ´Annuum´ klíčí většinou rychle, růst je svižný a plody po odkvetení dozrávají za cca 60 dní. Teplota pro klíčení je optimální v rozmezí 25–32°C. Papričky můžete pěstovat téměř kdekoliv na slunném a závětrném místě. Pravidelně je přihnojujte.

Podobně jako rajčata je nutné papriky zaštipovat. Je to nejen z toho důvodu, aby se rostliny nerozrostly, ale zaštipováním stejně jako u rajčat či okurek podpoří úrodu. Jedním z důvodů je také to, že se rostlina růstem mnoha výhonů zbytečně vysiluje a příliš hustá spleť větviček brání přístupu vzduchu, a plody se tak nemohou správně vyvíjet. Jestliže pěstujete chilli papričky ze semínek a rostlina se sama nerozvětvuje, zaštípněte centrální výhon. Díky tomu paprice po stranách vyraší další dva až tři výhony. Občas také začnou rašit nové výhony i zcela dole u kořenů, ačkoliv výš už máte starší listy, tyto výhony také musíte vyštípnout. Každá rostlina ale potřebuje individuální přístup, nejvíce se zaštipuje odrůda Habanero.

Ohrozit úrodu můžou mšice, dokáží oslabit rostlinu natolik, že ji mohou až zlikvidovat. Je zapotřebí se jich zbavit hned, jak si jejich útoku všimnete, ať už ekologickými prostředky nebo chemicky.  

Tag: Chilli
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se