×
Hledat v našem blogu

Přezimování přenosných rostlin – jaké stanoviště, kterým druhům nejvíce vyhovuje?

Aby bylo zimování přenosných rostlin úspěšné, musíte je umístit na správné stanoviště. Většině rostlin vyhovuje teplota k přezimování okolo 5–10°C, rozhodující je však množství světla. Druhům, které na zimu opadávají, postačí světla méně, stálezelené rostliny musí mít světla naopak dostatek. Zcela tmavé stanoviště ale nevyhovuje žádné z rostlin.

Druhy vhodné do tmavších stanovišť

Marhaník obecný

Velkoplodá granátová jablíčka i bohatě kvetoucí okrasné formy si v zimě vystačí s minimem světla. Jejich korunky totiž na podzim opadají.

Durman

Lidově také nazývaný jako „andělské trumpety“ na podzim také shazuje listy. Potřeba vody a světla tak u něj klesá na minimum.

Fíkovník

Jinak také smokvoň na zimu stejně jako výše jmenovaní kolegové listy shodí. Zimu přežije i v garáži či zahradním domku. Mrazuodolnější druhy mohou zimu vydržet i s lehkou ochranou vysazené v záhoně.

Druhy, které v zimě potřebují hodně světlé stanoviště

Olivovník evropský

V zimě sice část listů ztrácí, ale jinak je stálezelený. Úbytek listů je příčinou sucha, nebo nedostatku světla. Dochází ke ztrátě energie a nutí rostliny k „úsporným opatřením“ prostřednictvím opadu listů.

Citrusy

Citroníky, pomerančovníky, mandarinky a další jsou stálezelenými rostlinami a potřebují hodně světla, nejlépe hned u okna. Na tmavém místě shodí listy, je to také obranný mechanismus. Na jaře většinou znovu vyrazí nové. Pokud listy shodí, omezte také zálivku.

Oleandr

Jeho nároky na světlo klesají s chladem v místnosti, jinak si žádá také místo v první řadě u okna.

Strelície

Dobu svého kvetení přizpůsobuje stanovišti. Bude-li přes zimu na teplém stanovišti v blízkosti okna, pokvete již od prosince. Dopřejete-li jí vegetační klid v chladné místnosti (3–10 °C), pokvete až v létě.

Ibišek čínský

Jestliže ho necháte přezimovat v místnosti s teplotami okolo 18 °C, pokvete i v zimě. V chladnějších prostorech shazuje listy a může přečkat zimu i na tmavším stanovišti. V následujícím roce pak pokvete až od června.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se