×
Hledat v našem blogu

V létě osvěží, v zimě uleví od kašle a rýmy – máta peprná

Máty je mnoho druhů, kříženců a kultivarů. Díky tomu je tak velmi rozmanitá vůně, chuť i vzhled. Poroste nám jak v nádobě, tak i v záhonu, tady pozor – časem se zde může stát i obtížným plevelem, pokud ji neusměrňujeme v růstu.

Semena se vysévají na jaře či na podzim. Mátě vybereme dobře osluněné stanoviště, abychom umožnili plné rozvinutí aromatických látek. Půdy potřebuje hlinitopísčité až hlinitéhumózní s dostatečnou zásobou vodyNemá ráda suchá místa, jako její ostatní siličnaté kolegyně.

Jelikož máta roste dlouho na jednom místě, záhon před výsadbou dobře připravímeodplevelíme a vyhnojíme dobře uleželým kompostem. Pravidelně zaléváme. Rozrůstá se podzemními výhonky, pokud ji chceme v růstu omezit, zasadíme ji do nádobyNa jaře ji seřízneme a odstraníme zaschlé části výhonů. Průběžně od počátku nakvétání sbíráme listy nebo výhonky.

Pozor, jednotlivé druhy máty se mezi sebou vzájemně snadno kříží. Máta se také rychle rozrůstá podzemními oddenky, můžeme ji pěstovat v nádobě i ve volné půdě, aby se kořeny nemohly šířit, někteří zahradníci ji proto vysazují do květináče a i s květináčem zahrabou do záhonu.

Daří se jí nejlépe na východní nebo jihovýchodní straně, kam jde ráno slunce a odpoledne trochu stín. Na rozdíl od jiných bylinek není suchomilná. Sklízíme ji ještě před kvetením - sbíráme lístky nebo odstřiháváme celé vršky rostliny i se stonkem, sušíme ve stínu.

Výtažky máty se přidávají do zubních past, ústních vod a žvýkaček, proč? Antibakteriální schopnosti látek obsažených v rostlině pomáhají dezinfikovat ústní dutinu a předcházet tvorbě zubního kazu, osvěžuje také dech.

Máta je účinná také při nachlazení, kdy pomáhá uvolnit a odhlenit dýchací cesty, průdušky i plíce, zmírňuje také příznaky astmatu a senné rýmy. Podporuje dobré trávení, mátový čaj se doporučuje při žaludečních nevolnostech. Mátu by však vnitřně neměly užívat těhotné a kojící ženy a děti do věku 2 let, hlavně z důvodu rizika vzniku alergické reakce a v případě kojících žen snížené tvorby mléka.

Uplatnění najde máta i v kuchyni, především jako aromatické dochucovadlo pečeného a grilovaného masa, přidává se do omáček a marinád a nesmí samozřejmě chybět v koktejlu Mojito. V letních parnech vás však osvěží i obyčejný vychlazený mátový čaj. Ozvláštnit jakýkoli čokoládový dezert pak může mátová esence na vaření a pečení, včetně dortového těsta nebo zmrzliny. Máte-li rádi domácí horkou čokoládu, zkuste ji svařit s několika lístky máty a přecedit.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se