×
Hledat v našem blogu

Pozor na škůdce a nemoci cibulovin

Z chorob napadajících cibuloviny rozlišujeme virové, bakteriální a houbové.

Viry často působí buněčnou smrt a postupně ničí celou rostlinu nebo její část, narušují totiž metabolismus buněk, celých pletiv a rostliny. Příznaky napadení viry se liší v závislosti na druhu rostliny, jejím stanovišti, výživě a dalších faktorech. Jsou nebezpečné především tím, že jsou nevyléčitelné a lehce se přenáší na další rostliny. 

Nejznámější virové choroby cibulovin jsou:

  • žlutá pruhovitost narcisu – tvoří nažloutlé pruhy na listech nebo květních stvolech.
  • virová pestrokvětost tulipánů – projevuje se barevnými změnami na květech, někdy toho šlechtitelé využívají při tvorbě nových odrůd.
  • mozaika narcisu – zejména u skupiny trubkovitých narcisů a projevuje se žlutou mozaikou (mramorováním) na listech.

Bakteriální choroby neboli bakteriózy, způsobují rozpad pletiv a hnití především u cibulí. Bakterie se do rostlin dostávají z půdy v místech poranění. Zejména při sklizni musíme dbát na to, aby se cibule mechanicky nepoškodily. Snadno je lze zaměnit s chorobami houbovými. Poznají se podle nepříjemného zápachu napadeného místa.

Nejčastěji se u cibulovin setkáme s:

  • měkkou hnilobou – zastaví růst rostliny, žloutnutí listů, zahnívání stonků v místě styku s půdou.
  • žlutou hnilobou – z cibulí se choroba rozšiřuje na listy a stonky, na průřezu cibulí jsou viditelné žluté měkké zahnívající skvrny.

Původci houbových chorob jsou různé patogenní houby (Fungi). Napadení se na cibulích, listech a květních stoncích může projevit různě zbarvenými povlaky, skvrnami a zahnívajícími místy. Rozvoji těchto chorob pomáhá přílišné přemokření pěstebního substrátu, vysoká vlhkost vzduchu, opožděná sklizeň cibulí, ale také příliš časná výsadba cibulí. Některé cibuloviny přímo nesnášejí zimní vlhkost a je zapotřebí je na stanovišti chránit plastovou fólií nebo sklem před sněhem, právě ty nejčastěji podléhají zkáze působením houbových organismů.

Nejčastějšími houbovými patogeny u cibulovin jsou:

  • plíseň liliová – načervenalé nebo nažloutlé skvrny se objevují na listech, stoncích a květech.
  • fusariová hniloba cibulí – např. se projevuje hnědnutím a měknutím podpučí, měknutím suknic cibulí a jejich následným vysycháním a tvrdnutím, hnědými skvrnami na cibulích, které později překryje narůžovělý povlak.
  • penicilinová hniloba – na cibuli (v její spodní části) se objevují hnědé skvrny, na kterých se později rozrůstá modrozelený povlak,
  • plíseň narcisová – projevem napadení jsou tmavě hnědé skvrny na horní části cibule, skvrny mohou později zahnívat,
  • plíseň tulipánová – projevuje se během rašení, listy a stonky jsou pokroucené, napadené části rostlin pokrývá šedavý povlak.

Prevencí může být moření cibulí před výsadbou a dodržování požadavků rostlin na výsadbu, stanoviště, zálivku, sklizeň cibulí …

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se