×
Hledat v našem blogu

Oblíbené ovoce můžete pěstovat i v květináči na balkoně

K oblíbeným druhům drobného ovoce, které si můžete vypěstovat na zahradě, ale i v květináči na balkoně patří kanadské borůvky. Jakou péči rostlinám zajistit, aby bohatě plodily?

Správné botanické označení kanadských borůvek je brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum) a patří do čeledi vřesovcovitých. Původ má v Severní Americe, konkrétně v její východní části. V našich podmínkách se jim daří, pokud zajistíte ty správné podmínky pro růst.

Věnujte čas výběru, dostupným odrůdám a jejich vlastnostem. Rostliny jsou samosprašné pouze částečně, pro zdar bohaté sklizně je tedy rozumné pořídit alespoň dva keře, které vysadíte blízko sebe, aby se mohly vzájemně opylovat. Z tohoto důvodu se vybírají odrůdy odlišné, ale shodující se v termínu kvetení. Podle doby sklizně plodů je můžeme dělit na odrůdy:

  • – rané, jež dozrávají v období od konce června do poloviny července (například 'Bluetta', 'Duke', 'Earlibue', 'Emilly', 'Hannah’s Choice', 'Chanticleer', 'Jersey', 'Patriot', 'Polaris', 'Poppins', 'Spartan');

  • – středně rané, zrající od poloviny července do začátku srpna (například 'Aino', 'Alvar', 'Ama Rood', 'Atlantic', 'Berkeley', 'Bonus', 'Bluejay', 'Burlington', 'Darrow', 'Draper', 'Hardy Blue', 'Chippewa', 'Ivanhoe', 'Legacy', 'Meader', 'Northblue', 'Pioneer', 'Record', 'Sierra', 'Toro', 'Zuckertraube');

  • – středně pozdní, které zrají od konce července do poloviny srpna (například 'Aurora', 'Bluecrop', 'Bluegold', 'Brigitta', 'Concord', 'Denise Blue', 'Goldtraube', 'Chandler', 'Nelson', 'North Country', 'Northland', 'Putte', 'Rubel').

  • – pozdní, s termínem zrání od poloviny srpna až do září (například 'Bonifacy', 'Coville', 'Elizabeth', 'Elliot', 'Herma II', 'Pink Lemonade').

Stanoviště vyberte tam, kde je dostatek sluníčka potřebného k dozrávání plodů, ale ideálně ve vlhkém polostínu, vyšší vlhkost vzduchu je velmi důležitá. Výheň pro ně není vhodná. Vyhovují jim půdy hlinitopísčité, případně písčité zeminy s kyselou reakcí (pH 4–5), která je nejpodstatnější. Jestliže jim takovou zeminu nedopřejete, nebudou dobře růst a časem i přes veškerou vaši snahu zahynou. Vyhovuje jim směs písku s rašelinou, kterou můžete nahradit listovkou (vznikne kompostováním listí opadaného ze stromů a keřů). Zeminu s kyselým pH je nutno pravidelně doplňovat.

Půdu v okolí můžeme pokrýt mulčovací vrstvou (kůra, hobliny, piliny, větvičky atd.). Výsadbovou jámu je třeba dobře připravit, vykopejte ji hlubokou alespoň půl metru a metr širokou. Jestliže máte v zahradě naprosto nevhodnou zeminu, doporučuje se kopat ještě o něco hlouběji a celou jámu jak na dně, tak i po stranách vyložit dřevem z jehličnanů k dotvoření vhodného pH. Dobře zakořeněné rostliny pěstované v kontejnerech můžete sázet kdykoliv během sezony, nicméně nejvhodnějším obdobím z hlediska využití vlhkosti je podzim či časné jaro. Přemokření naprosto nesnášejí, ale přiměřenou vlhkost vyžadují, rostliny mají zvýšenou potřebu vody.

Přihnojujeme speciálními kyselými hnojivy neobsahujícími chlór a s minimálním množstvím dusíku. Doba vhodná k přihnojení nastává brzy zjara, dále když se tvoří poupata a naposledy po odkvětu, od července už se rostliny nehnojí, aby dobře přezimovaly. Borůvky je třeba pravidelně stříhat. První řez se udělá hned po výsadbě, odstraníme slabé nějak deformované či dovnitř keře směřující výhony a ponecháme jen jeden až tři nejsilnější. Klasický udržovací řez se provádí na jaře.

Plodů se dočkáte na jednoletých výhonech, proto vždy nechte růst další dva nebo tři nejsilnější výhony.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se