×
Hledat v našem blogu

Bazalka - bylinka mnoha vůní a barev

Bazalka roste bujně a nabízí bohatou sklizeň, přinese užitek a potěšení, jako málokterá jiná bylinka. Jsou vyšlechtěny i pestré odrůdy, jež z ní činí atraktivní dekorativní balkónovou rostlinu. Ať už klasická s velkými, svěže zelenými listy a typickou bazalkovou vůní, nebo kompaktní drobnolisté „keříky" bazalky trpasličí, či proč nevyzkoušet bazalku skořicovou, citrónovou, anýzovou, červenou, malolistou?

Ze semínek bazalku vypěstujete snadno, klíčí a roste poměrně rychle. Aby dobře prospívala, potřebuje pouze teplo, světlo a dostatek vláhy, při vzcházení nesmí zaschnout. Substrát si namícháte z kvalitního, vyzrálého kompostu a písku nebo perlitu sami, nebo zakoupíte speciální substrát pro bylinky, který je k dostání i v BIO kvalitě. Výsev zavlažujte nejlépe rozprašovačem na květiny. Překrytí nádoby s výsevem perforovanou fólií nebo průhledným krytem zajistí příznivé mikroklima, které klíčení rovněž podporuje. Není nutné ji předpěstovávat a poté přesazovat, za příznivého počasí ji můžete vysévat rovnou do venku umístěných nádob. Hrozí-li mrazíky, schovejte nádoby domů – bazalka nesmí zmrznout, na mráz je velmi háklivá. Husté výsevy, kdy se vedle sebe malé rostlinky příliš tísní a navzájem si konkurují, protrhejte. Bazalka by jinak pomalu rostla.

S dalšími bylinkami je lepší ji nekombinovat. Vyžaduje totiž hodně tepla a slunce, ale zároveň i vláhy. Její listy mají docela jiné požadavky na přísun vody, nežli úsporně hospodařící bylinky, jako je např. tymián, rozmarýn, levandule.

Rychle rostoucí bazalka potřebuje také, na rozdíl od skromnějších vytrvalých bylinek, občas přihnojit. Nejlépe tekutým organickým hnojivem (rostlinné výluhy, zkvašené slepičince), nebo speciálním hnojivem pro bylinky.

Pěstujete-li bazalku pro bohatou sklizeň listů, je lepší „nedovolit" jí kvetení a výhony včas zaštípnout. Stojí však za to udělat u pár rostlin výjimku. Krásně kvete – bílá, červená či fialová květenství zkrášlí okno i balkón. Navíc do zahrady přilákáte i motýli, včely a čmeláky, kteří v nich najdou nektar.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se