×
Hledat v našem blogu

Jak se správně starat o rajčata, aby byla velká úroda?

Máte vzrostlé sazeničky vysazené na záhoně či v truhlíku, nebo se teprve chystáte vysévat semínka? V každém případě vám poradíme, jak se starat o rostlinky, aby jste dosáhli co největší úrody.

Nezbytností je pravidelná a dostatečná zálivka. Rajče je háklivé na přesychání. V době vegetace a zejména pak v období sucha zalévejte každý den. Při nepravidelné zálivce by docházelo k praskání plodů. Pro pěstování rajčat v nádobách jsou ideální samozavlažovací květináče, které vám část námahy ušetří. 

Plodová zelenina, tj. i rajčata je náročná na výživu. Nezapomínejte zejména na rajčata pěstovaná v nádobě, ty mají nároky na živiny vysoké, kořeny omezuje prostor květináče a minimum zeminy, z které je mohou následně čerpat. Zálivku s výživou opakujte pravidelně v týdenních intervalech. Z fyziologických nemocí pozor na černání pupku rajčat – jedná se o důsledek nedostatečné výživy, konkrétně o málo přijatelného vápníku, navíc je to spojeno i s vyvážeností vodního režimu.

Nezapomeňte na vyštipování. Pokud tedy pěstujete rajčata tyčková, keříčková se nevyštipují. Pokud byste rajčata nevyštipovali, rostliny by nasazovaly příliš mnoho plodů a rostlina by je „neutáhla“. Je nutné vylomit nebo vyštípnout prsty zálistek, který vyrůstá v úžlabí listu. Nůž nebo nůžky ale nepoužívejte, hrozí riziko přenosu chorob. Rajče je možné také zaštípnout za pátým až šestým květenstvím (v teplejších oblastech to může být i za 7 až 8), urychlí se tak zrání nasazených plodů. Neustálé nasazování plodů rostlinu by vysilovalo a plody by již do podzimu nestačily dozrát. Od květu do sklizně to trvá přibližně 60 dní. V době, kdy už je málo slunce a plody by nedozrály, odstraňte celý terminální výhon.

Pozor zejména v deštivém létu, kdy pro rostlinu může být nemilým překvapením plíseň bramborová, na kterou právě může také trpět. Jestliže se choroba již projeví, na zásah je pozdě. Zaměřte se tedy na prevenci - ošetření se provádí od konce června a musí se provádět opakovaně dle průběhu počasí. Teplé, vlhké počasí akorát nástup plísně urychluje.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se