×
Hledat v našem blogu

Saturejka, výrazné koření i léčivá bylina, která zmírňuje nadýmání

Používá se zejména v balkánské kuchyni, ochucujeme s ní masa, uzeniny a přidáváme ji při přípravě luštěnin či košťálovin, jelikož zmírňuje nadýmání. Je součástí provensálského koření. Pomůže nám s trávicími problémy, snižuje vysoký krevní tlak a má dezinfekční i hojivé účinky. Pěstuje se snadno a samovolně se rozmnožuje.

Saturejka (Satureia) je původem ze Středozemí a v teplejších oblastech může zplaňovat. Jde o nižší jednoletou až vytrvalou bylinu. Spodní část stonků může dřevnatět. Saturejku řadíme do čeledi hluchavkovitých. Rostlina výrazně voní. Květy vyrůstající v lichopřeslenech a jsou bílé až světle fialové, na výhonech se objevují od července a kvetou po celé léto. U nás je nejčastěji pěstována saturejka zahradní (S. hortensis) jako jednoletá bylina a saturejka horská (S. Montana) jako trvalka. Saturejka horská má tužší lístky, není tak ostrá jako zahradní a kvete jemnými bílými květy. Obě se pěstují podobně.

Saturejka miluje slunné polohy. Té zahradní, vyhovuje hlinitopísčitá, kyprá půda. Horské naopak půda propustná, výživná hlinitá. Pěstujeme-li ji v truhlíku či květináči za oknem, nezapomeneme nádobu opatřit dobrou drenáží. V zimě ji chráníme před mrazem chvojím, slámou nebo spadaným listím. Před výsadbou do záhonu můžeme půdu obohatit kompostem, ale vyhneme se hnojení hnojem, který rostlina nesnáší. Po výsevu nebo vysazení rostou sazenice rychle, proto stačí půdu odplevelit jen na počátku. Zaléváme podle potřeby. Po sklizni rostlinu důkladně zavlažíme a přihnojíme, případně odstraníme nemocné a napadené části. Na choroby a škůdce saturejka netrpí.

Nať seřízneme v době květu (obvykle od července), a rychle ji sušíme ve stínu při teplotách do 35 °C. Sklízet ji můžeme postupně při slabším seřezávání nebo jednorázově asi ve druhé polovině léta s celkovým ukončením vegetace. Sušíme ji na místech s dobrou cirkulací vzduchu, jinak hrozí nebezpečí zhnědnutí listů a zatuchnutí.

Saturejka obsahuje hlavně třísloviny a silice, které mají antiseptický účinek. Povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje lehčí průjmy, působí proti nadýmání, snižuje krevní tlak a příznivě působí na srdce, pomáhá při průduškovém astmatu. Obklady napomáhají hojení ran.

Odvar připravíme tak, že čajovou lžičku sušené saturejky přelijeme šálkem vody a převaříme, necháme 10 minut odstát, pijeme nejvýše tři šálky denně před jídlem, víc by nám mohlo způsobit nevolnost.

V kuchyni ji využíváme k ochucení steaků a grilovaných mas a ryb, nezbytná je při přípravě divočiny a v balkánské kuchyni. Přidáme ji do vody při vaření fazolí nebo hrachu, kapusty a podobných potravin, způsobujících nadýmání. Toto koření je velmi výrazné, používáme jej proto omezeně, abychom nepřebili chuť jídla.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se