×
Hledat v našem blogu

Nechutná vám česnek z obchodů?

Zkuste si zasadit a vypěstovat vlastní zásobu česneku. Právě nastává ideální doba na jeho výsadbu. Základem je kvalitní sadbový česnek, jinak se může stát, že výsadba nevydrží a na jaře nesklidíte vůbec nic. Jak na to? Čtěte dál, poradíme Vám.

Před výsadbou je důležité česnek namořit přípravkem proti škůdcům a houbovým chorobám. Stroužky, které budeme sázet, nejprve namočíme do přípravku s obsahem síry, například Sulka. Stroužky bychom v roztoku měli nechat 6–12 hodin. Česnek necháme oschnout a je máme ho připraven k výsadbě.

Ideálním obdobím pro výsadbu je období od listopadu do prosince. Sázet musíme těsně před tím, než půda zmrzne. Rozhodně ne dříve, než teplota půdy trvale klesne pod 9 °C. Pokud bychom ho zasadili dříve, hrozí, že ho napadne fuzariová hniloba, která způsobuje vadnutí a následně odumírání rostlin.

Česneku se nejlépe daří ve středně těžké, hlinité půdě, která bude obsahovat středně vysoký obsah živin. Česnek nesnese přímé hnojení organickými hnojivy a přehnojování dusíkem, lze ho hnojit sirnatými hnojivy.

Česneku bude vyhovovat stanoviště na teplém, slunném a vzdušném místě. Není ideální sázet česnek, ale i jiné cibuloviny, na místo, kde už v rozmezí 4–5 let jednou rostl. Pokud vaši výsadbu napadla bílá sklerociová hniloba, je tento interval ještě delší, přibližně 8–10 let.

Čím dříve česnek budete sázet, tím do větší hloubky, tj. v prosinci stačí hloubka cca 4 cm.

Správná doba sklizně je velmi důležitá a je odvozena od typu česneku, který jste pro výsadbu zvolili.

Česneku, který tvoří stroužky, které jsou rozmístěny kolem jeho středu, říkáme paličák. Měli bychom ho sklízet v momentě, kdy uvidíme, že jeho listy ztratili vodu a zežloutly.

Druhý typ, tedy nepaličák, který nemá stroužky v tomto typicky pravidelném seskupení, sklízíme, když položí listy k zemi

Česnek se suší s natí nebo alespoň s její podstatnou částí. Sušení trvá minimálně měsíc. Rostliny se svazkují a rozvěšují na zastíněné místo s dobrým prouděním vzduchu. Po vysušení se nať odřízne asi 3 cm nad cibulí a kořeny se zkrátí asi na 0,5 cm.

Vytříděné cibule česneku se uloží na suchém větraném místě.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se