×
Hledat v našem blogu

Nejvoňavější bylinka zahrady má uklidňující vliv nejen na tělo, ale i na duši

Kterou bylinku tím myslíme? Určitě tušíte – levanduli. Na zahradách právě kvete či odkvétá jedna z nejpohlednějších a nejvoňavějších bylinek, která se dá zužitkovat jak v kuchyni, tak i v přírodním léčitelství, kosmetice či jako dekorativní květina.

Poznáte ji již na dálku díky výrazným květům a díky její nezaměnitelné vůni. Odpradávna je využívána v léčitelství, její vůně má uklidňující účinky (sušené květy jsou proto zašívány do polštářků a sáčků, které se dávají k posteli nebo pod hlavu). Levandulové esence se vyžívají do vonných olejů či krémů, jež slouží k harmonizujícím masážím těla, do mýdel či parfémů. Oleje či krémy čistí pokožku, hojí menší rány a celkově mají uklidňující vliv nejen na tělo, ale i na duši. Levandulové lístky i květy se využívají i v kuchyni, neboť prospívají trávení a jídlu dodají zajímavou chuť.

Vypěstovat voňavé keříčky není vůbec náročné. Levandule je mrazuvzdorná trvalka (vždy si to ale ověřte u prodejce, je vyšlechtěno více druhů a ne všechny mrazům odolají) s malými nároky na vodu i na živiny. Výhonky postupně dřevnatí. Levandule dorůstá výšky 20-60 cm podle druhu, některé najdeme i v podobě stromečků. Stanoviště by mělo být slunné s lehkou propustnou půdou. Pěstovat lze v nádobách, na záhonech s ostatními bylinkami, na skalce i ozdobné zídce, může být na okrajích jezírek nebo na záhoně s dalšími trvalkami. Snáší se dobře s většinou rostlin, navíc je medonosná, takže k Vám na zahradu přivábí motýly, včely i čmeláky. Abychom docílili kompaktních, bohatě kvetoucích rostlin, je třeba keřík každé jaro pravidelně seříznout, vždy pouze jen nové výhony, nikoli staré dřevnaté výhony, ty by už špatně obrážely. V době kvetení rostlinu trochu přihnojíme, aby získala živiny k bohatší násadě květů.

Podle toho, jak chcete levanduli využít, musíte načasovat i sklizeň. Květy k dekorativním účelům je třeba seříznout v době, kdy jsou klásky polorozkvetlé, po uříznutí je sušíme ve svazcích hlavou dolů, aby se stonky při vysychání neohýbaly. Jestliže chcete květy použít na čaj, vyrábět mýdlo nebo je využít do vonných olejů a krémů, nechte květy odkvést a sklízejte ihned poté. Suší se na plechu či jiné rovné podložce, kterou vyložíte pečicím papírem nebo utěrkou, aby čerstvé květy nepřišly do kontaktu s kovem.

V kuchyni lze květy levandule využít čerstvé, nebo sušené, použít například při výrobě domácí zmrzliny, jako jedlou dekoraci na koláče i dorty, je jednou ze složek známého tzv. provensálského koření, takže se hodí i k ochucení masitých pokrmů, jako jsou ryby nebo drůbež. Přidat ji můžete do marmelád, které tak získají zajímavou vůni i chuť.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se