×
Hledat v našem blogu

Zeleninové výsevy v zimních měsících (3)

Květák

Již nyní můžeme vysévat rané odrůdy květáku. Sazeničky poté sázíme do pařeniště, v teplejších oblastech je můžeme vysadit pod netkanou textilii i na záhony. Teplota pro klíčení by se měla pohybovat mezi 20 až 25 °C, poté by měla klesnout až na 12-15 °C, sazeničky tak budou kvalitnější.

Brokolice

Časně předpěstovat do pařeniště, skleníku a v teplejších oblastech i na venkovní záhony, kde ji můžete po výsadbě krýt netkanou textilií, lze také ranou brokolici. Ideální teplota pro klíčení je při teplotě nad 20°C, po vyklíčení však můžeme sazeničky pěstovat i při teplotě 10 až 12 °C.

Kedlubna

Rané odrůdy kedluben určené do pařeniště či skleníku dobře klíčí při teplotě 18-20 °C, poté může teplota o 5 °C klesnout.

Mrkev

Lze vysít do vytápěného skleníku, za příznivého počasí i do pařeniště nebo nevytápěného skleníku. Při teplotě 10 °C vyklíčí do přibližně za tři týdny, při 15 °C do cca dvou týdnů. Přesazování je v případě této kořenové zeleniny nevhodné.

Salát

Rané odrůdy salátu, které budeme později rychlit v pařeništi, ve skleníku a teplejších oblastech i na záhonu pod netkanou textilií, si předpěstujeme nyní doma. Semínka vyklíčí do několika dnů při teplotě 25 °C (tuto hranici však nesmíme překročit, pak klíčivost naopak klesá). Poté sazeničkám teplotu snížíme na 10 - 15 °C.

Nyní je čas také na první výsevy semínek lilku, cibule a petrželky. V teplejších oblastech můžete již koncem února nechat naklíčit rané brambory pro jarní výsadbu - položte je do vzdušných bedýnek nebo lísek tak, aby nahoru směřovalo co nejvíce oček a umístěte je na světlé místo, kde se teplota pohybuje mezi 10° až 15 °C.

Z květin je v únoru vhodné si ze semínek předpěstovat druhy s dlouhou dobou vývoje. Sem patří lobelka, hledíky, plamenka Drumondova, petúnie.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se