×
Hledat v našem blogu

Rozmarýn - typická středomořská bylina

Aromatická bylina vonící kafrem a borovicí, která je také součástí známého provensálského koření. Využíváme jehličkovité listy, a to čerstvé i sušené. Vzhledem k tomu, že rozmarýn v našich zimách venku zmrzne, je lepší ho pěstovat jako přenosnou rostlinu, kterou v létě letníme. Rozmarýn příjemně voní, dobře vypadá a vyžaduje jen minimální péči.

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je stálezelený, vytrvalý keřík, nízkého vzrůstu, který najde využití jako koření při přípravě jídel i jako léčivá bylina při domácí léčbě. Ve své domovině může dorůst až dvoumetrové výšky, šedavé stonky se větví, ve spodní části dřevnatí, listy jsou husté, úzké, jehlicovité, přisedlé, shora tmavozelené a zespodu popelavé. Při rozemnutí listů výrazně voní a má také velmi výraznou chuť. Květy se objevují na přelomu jara a léta - nejčastěji se pěstuje modře kvetoucí kultivar, ale seženeme i bílé nebo růžové odrůdy. V závěsných koších vynikne převislý rozmarýn, označovaný „prostratus“.

Rostlina obsahuje silice, flavonoidy, diterpenové hořčiny, kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny a další látky. Čaj z rozmarýnu zlepšuje paměť, ulevuje při bolestech hlavy vznikajících z intenzivního studia nebo vyčerpávající duševní práce, zvyšuje nízký tlak. Pomůže také při chronických potížích v důsledku nedostatečné produkce žaludečních šťáv a žluči. Lidé s vysokým tlakem by měli rozmarýn používat omezeně. Není doporučen ani pro těhotné a kojící ženy, ani pro malé děti.

Jako koření používáme rozmarýn na pečená a grilovaná masa, zvláště pak na jehněčí, telecí, zvěřinu, hovězí, drůbež a také ryby. Je velmi aromatický, na půl litru marinády použijeme asi půl kávové lžičky rozmarýnu. Dochutíme jím oleje, octy, bylinná másla, krémové sýry, pokrmy z brambor, lilku, rajčat a další zeleninu i zeleninové polévky.

V kosmetice se z rozmarýnu využívá průmyslově získaná silice, která se používá při výrobě šamponů, mýdel a toaletní vody. Využít můžeme nálev do koupací lázně, kdy nám prokrví pokožku, odplaví bolest svalů a úžasně nás osvěží, na vlasy působí chladný odvar jako kondicionér, vhodný je i jako kloktadlo nebo ústní voda. Rozmarýn je také známý pro svou schopnost odpuzovat hmyz podobně jako levandule.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se