×
Hledat v našem blogu

Chrpu je možné pěstovat i jako trvalku na zahrádce

Určitě si z dětství pamatujete modré střapaté kvítky rostoucí na okrajích polí. Tímto „plevelem“ je chrpa polní (Centaurea cyanus). Byly však vyšlechtěny i jinak barevné kultivary. Květy tak mohou být různě barevné, od bílé až po modrou.

Chrpy jsou vhodné do trvalkových záhonů, kde je možné kombinovat různé druhy. Květy jsou ideální i k řezu, jelikož vydrží ve váze dlouho. Chrpy potěší také hmyz, jako včely, čmeláky a motýly.

Pěstujeme je jako letničky i trvalky. Pěstování je v podstatě pro všechny stejné. Trvalky samozřejmě vydrží po mnoho let na jednom stanovišti, letničky vyséváme každým rokem znovu.

Chrpy milují slunné stanoviště, nevadí však ani mírné přistínění. Půda jim vyhovuje dobře propustná, bohatá na živiny a s dostatkem vápníku. Zejména v horkých letních dnech chrpa potřebuje zálivku. Pravidelné hnojení není třeba, ale pokud občas přidáte do zálivky trochu hnojiva, rostlině to neuškodí.

Chrpy jako trvalky jsou robustnější s většími květy oproti letničkám, pokud je seříznete ihned po odkvětu, můžete se těšit na další vlnu kvetení.

Původním druhem ze strání a luk je chrpa horská, má však ještě dekorativnější a zajímavější zahradní varianty. Typická je modrá barva květů, ale také bílé, nachové či růžové květenství, záleží na konkrétní odrůdě. Kvete od května do července a dorůstá do výšky v rozmezí 40–60 cm.

Do výše až 70 cm dorůstá chrpa bělavá. Původem je z Asie a Kavkazu. Postupně byla vyšlechtěna řada odrůd v různých odstínech růžové, všechny mají však jedno společné, a to bělavý střed. Kvete v měsících červenec a srpen.

Do výšky okolo 80 cm dorůstá chrpa obrovská, která upoutá a zajisté i překvapí květy, jež mají žlutou barvu a na šířku mají až 10 cm. Tvarem připomínají spíše velký bodlák. Jde o mohutnou trvalku, která má pevný a tuhý stonek, je mrazuvzdorná a dobře snáší také suchá místa.

Chrpa modrá je rostlina s typicky modrým květem. Kvete od června do září a je to jednoletá rostlina. Lze ji množit semeny či dělením na jaře nebo na konci léta.

Květy je možné sbírat a sušit. Sbíráme je za slunečného dne a sušíme v tenkých vrstvách ve stínu. Mají pozitivní vliv při léčbě zánětlivých a hnisajících očních chorob.

Roztok pro výplach oka jednoduše připravíte takto:

Připravíme si 1 polévkovou lžíci sušené chrpy, ½ lžíce světlíku a 10 až 15 květů heřmánku. Květy zalijeme horkou vodou, louhujete asi 15 min. Nálev necháte vychladnout a proplachujete oči nebo lze využít jako čaj pro desinfekci vnitřních orgánů.

Nálev z jedné lžičky usušených květů přelijete šálkem vroucí vody, a necháte 10 minut louhovat, lze použít vnitřně, tj. 2 až 3x denně šálek tohoto nálevu za den.

Působí na zmenšení otoků, má močopudný účinek, čištění krve, pomoc při nechutenství, podpora imunitního systému. Nálev je vhodný také k omývání unavené pleti, do koupele či coby přísada do regenerační vlasové vody.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se