Lahodná listová zelenina s širokým využitím v kuchyni - mangold

Lahodná listová zelenina s širokým využitím v kuchyni - mangold

Jeho křehké listy můžeme využívat jako špenát a šťavnaté řapíky jako chřest. Listy má velmi dekorativní – řapíky mohou být bílé, žluté nebo červené až fialovočervené a listy kadeřavé nebo ploché. Účinky na zdraví jsou velmi příznivé, snadno se pěstuje a sklízet ho lze i pod sněhem. Neobsahuje kyselinu šťavelovou jako špenát a chutná i lidem, kteří ho nemusí. Jinak se nazývá také cvikla, listová řepa nebo římská kapusta.

Mangold (Beta vulgaris convar) je dvouletá cizosprašná rostlina příbuzná řepě. V druhém roce se na rostlinách na konci vysokého stonku objeví lata květů, které postupně dozrávají do semen. Rostliny často dosáhnou i více než jednoho metru. Konzumují se listy, listová žebra a řapíky. Existují různě vyšlechtěné barevné varianty řapíků.

Mangold obsahuje vysoké množství provitaminu A, vitaminy C, B1, B2, B3 B5, B9, bílkoviny, vlákninu, vápník, draslík a sodík, hořčík, fosfor, železo, rutin a kvercetin. Látky - rutin a kvercetin významně zpevňují cévy a vracejí jim pružnost, proto je mangold vhodný pro starší lidi a nemocné aterosklerózou a jinými žilními problémy. Podporuje krvetvorbu, působí preventivně proti nádorům, pomáhá s výkyvy nálad, zlepšuje soustředění a paměť.

Mangold vyžaduje slunečné stanoviště, výživnou půdu obohacenou chlévskou mrvou nebo kompostem a dodatečnou zálivku. Pokud je dostatečná sněhová pokrývka, přežije i pod sněhem, ale holomráz jej zničí. Semena vyséváme od dubna do poloviny srpna, nejlépe postupně, přímo na stanoviště. Vzešlé rostlinky probereme tak, aby mezi nimi byly rozestupy 20-30 cm. Pravidelně zaléváme, půdu můžeme i mulčovat (mulč drží vlhko). Přibližně po třech měsících sklízíme průběžně (odlamujeme vnější listy, nikdy neutrhneme celou rostlinu, vždy několik listů ponecháme a mangold znovu obrazí). Květenství vždy vylomíme. Před zimou rostliny zakryjeme chvojím, slámou, listím nebo netkanou textilií, a pokud počasí dovolí, sklízíme ho i v zimě, anebo brzy zjara. Vhodnými sousedy na záhonu jsou různé druhy salátů, cibulí, ale snese se v podstatě s jakoukoli zeleninou kromě špenátu a červené řepy.

Dělení mangoldu podle listů:

listový – úzké řapíky se nemusí vyřezávat, má jemné listy dlouhé asi 20 cm. Chuťově připomíná špenát. Výborný je s těstovinami, jako příloha i na slaném koláči. Z odrůd je to např. mangold Gator s tmavozelenými listy, je vhodný k opakovanému řezu.

řapíkatý – dužnaté žebroví velkých širokých listů chutí připomíná chřest. Listy mohou být velké až 50 cm a mohou být kadeřavé, nebo zcela ploché. Řapíky z listů vyřezáváme a upravujeme je jako chřest, s listy zacházíme jako se špenátem. Barevné řapíky vypadají na záhonech velmi dekorativně. Z odrůd jmenujeme např. Mangold Lucullus s širokými listy a se silným, až 5 cm širokým řapíkem.

Publikováno dne 2019-04-08 37

Kategorie našich článků

Vyhledávání v našich článcích

Menu