×
Hledat v našem blogu

Nejlepším pomocníkem v zahradě je dobře vyzrálý kompost

V dobře založeném kompostu skvěle zužitkujeme veškerý zahradní odpad, jako je posečená tráva nebo listí, patří do něho i veškeré rostlinné zbytky z kuchyně včetně kávy, čaje, ale i skořápek. Alespoň jednou za sezonu by se měl kompost přeházet, aby se provzdušnil. Také musíme ale zajistit stálou vlhkost.

V první řadě musíme dobře odhadnout velikost kompostéru, na velké zahradě s plastovým kompostérem totiž těžko vystačíte. Malé zahrady si s nimi většinou vystačí, seženete je v obchodech specializovaných na zahrádkářské potřeby.

Plastový kompostér ovšem nemusí vyhovovat úplně každému. V plastu se totiž kompost v létě přehřívá, jen těžko v něm kompost přeházíte a ani po estetické stránce to není žádné terno.

Do přírodních zahrad nebo tam, kde dáváme přednost přírodním materiálům, se hodí kompostér z prken. Skvělá je možnost kompostér odmontovat, aby se dal kompost přeházet či odebrat. Snadno si ho vyrobíte svépomocí. Výhodou je i volný přístup vzduchu, který sem proniká ze všech stran.

Hlavní roli při tvorbě kompostu hrají půdní mikroorganismy, které rozkládají organickou hmotu. Na volné dno kompostéru umístěte drobné větvičky, které budou fungovat jako praktická drenážzásobárna vzduchu do začátku, až na tuto vrstvu začněte pokládat ostatní odpad ze zahrady a domácnosti. Časem kompost obsadí opravdu velké množství různých druhů brouků, červůžížal, které s rozkladnými procesy pomohou.

Aby byl kompost kvalitní, pravidelně střídejte hnědou zelenou složku bioodpadu. Zelenou složku zastupuje například posečená tráva, spadané listí či plevel (samozřejmě bez semen), hnědou pak zemina, substráty či dřevěné uhlí.

Do kompostéru nikdy neházíme odpad z kuchyně živočišného původu. Maso v kompostu hnije a může být zdrojem různých choroboplodných zárodků, navíc si sem můžete nastěhovat nezvané hosty, jako např. potkany. Nevhazujte do něj ani kočičí nebo psí exkrementy, které hmotu, ve které budete časem pěstovat zeleninu, mohou taktéž kontaminovat.

Jestliže pěstujete zeleninu, vyřešíte kompostem problém s hnojením, nahradí totiž jakákoliv hnojiva, která byste jinak museli kupovat.

I když bydlíte v bytě a žádnou zahradu nevlastníte, můžete kompostovat stejně, jako majitelé zahrad. Potřebovat budete jen vermikompostér, v němž efektivně zužitkujete zbytky ze zeleniny ovoce. O rozkladné procesy se tady starají žížaly.

Tag: Kompost

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se