Salát na sto způsobů (1.)

Salát na sto způsobů (1.)

Konzumace salátů napomáhá procesu trávení – jejich velkou část totiž tvoří rostlinná vláknina a hořčiny, které ho podporují. Obsahují také prospěšnou kyselinu listovou, významné je i zastoupení železa a vápníkuSalát by tak měl být denní součástí jídelníčku. Vzhledem k jeho rozmanitosti se nikdy neomrzí.

Seznam všech vyšlechtěných odrůd salátu je těžké sestavit, Státní odrůdová kniha jich obsahuje totiž více než 140… Nejvíce odrůd je zřejmě vyšlechtěno z rostliny zvané locika salátová (Lactuca sativa), která roste planě v oblastech jižní Evropy, v indickém Kašmíru a v Nepálu. Dnešní saláty mají ovšem různorodější chuť, zrovna tak jako vzhled.

Všem odrůdám se bude dařit v humózních, živných půdách - zásadní je dostatečná půdní i vzdušná vlhkost. Salát lehce okopáváme, nenecháme ho zaplevelit. Salát je náchylný na podehnívání, sazenice sázíme mělce, aby saláty volně vlály ve větru. Závlaha je také důležitá, zaléváme mezi řádky, nikdy ne na rostliny. Je možný i přímý výsev salátu a pozdější vyjednocení.

Patrně nejoblíbenějším kultivarem je salát hlávkový. Předpěstované sazenice vysazujeme do sponu 25 x 25 cm. Roste do růžice zprohýbaných listů, které se zavinují do pevné hlávky, a lze ho pěstovat po celý rok. Při nákupu semen dejte pozor, pro jaké roční období je zvolený salát vyšlechtěn. Pro jarní pěstování a letní saláty k rychlení vybíráme např. z odrůd Maraton (raný polní salát s vysokou odolností  proti vybíhání, určený pro jarní výsadbu a výsev do 30. dubna; vynikající je i pro podzimní pěstování s výsevem v červenci; tvoří velké žlutozelené hlávky s bublinatými listy vynikající chuti), Achát, Jantar, Červánek (první česká červenohlávková odrůda raného polního salátu určená pro jarní a podzimní pěstování z výsadeb i přímých výsevů; vytváří pevné těžké hlávky střední velikosti s vysokou odolností proti vybíhání; velmi dobře snáší i časné jarní pěstování pod netkanou textilií), Kamex, Karát, Faraon (raný polní salát s vysokou odolností proti vybíhání; je určený pro jarní výsadbu i výsev do 20. dubna nebo pro podzimní pěstování s výsevem v červenci; tvoří větší, žlutozelené hlávky), Safír, Robinson. Jarní odrůdy jsou např. Herm, Král máje I., Lednický, Major, Mělnický Máj, Podřipan, Milly, Nancy, Plenty, Sunny. Pro léto jsou vhodné odrůdy Dětenická atrakce, Hrdelský, Julek, Jupiter (letní salát s velkými, jemnými, dobře uzavřenými hlávkami příjemné chuti a s vysokou odolností vůči vybíhání; je odolný k plísni salátové a k virové mozaice salátu; lze jej vysévat od března do konce června; vegetační doba je 71 dnů), Krystal, Pražan, Dolly. Z ozimých odrůd jmenujme např. Altenburský či Humil (zimní, dobře přezimující salát s raným zavíjením hlávek; hlávka je žlutozelená s téměř hladkými listy, nečervená; netrpí podehníváním; pro přezimování vyséváme koncem srpna až začátkem září).

Publikováno dne 2019-04-17 Zelenina 303
Tag: Zelenina

Podobné články

Jak se správně starat o rajčata, aby byla velká úroda?

Nezbytností je pravidelná a dostatečná zálivka.

Co nyní vysít, abyste do podzimu sklidili?

Pohledná listová zelenina oživí zejména podzimní saláty.

Po špenátu Vám sice svaly jako Pepkovi...

Špenát je zdravou zeleninou plnou minerálů.

Salát na sto způsobů (3.)

Každý má jinou strukturu, tvar, jinou chuť i jiné aroma

Teplá léta vybízejí k pěstování melounů

Vodní meloun je úžasným pomocníkem při detoxikaci organismu

Jak si předpěstovat zdravé a silné...

Také milujete rajská jablíčka, ale ta z obchodu Vám přijdou bez chuti a vůně?

Salát na sto způsobů (2.)

Konzumace salátů napomáhá procesu trávení

Menu