×
Hledat v našem blogu

Popíjíte rádi bylinkové čaje?

S kupovaným sušeným bylinným čajem nikdy nedosáhnete takové síly, jako s čerstvě utrženými lístky. Navíc si budete jisti kvalitou. Doma pěstované bylinky si určitě nepostříkáte pesticidy, insekticidy a bůhvíčím ještě, ze špatně usušených lístků si čaj také neuvaříte… Vytvoříte si vlastní směs na míru, třeba jen z rychlé obchůzky po zahradě. Bylinky si snadno vypěstujete, a zahradu k tomu ani nepotřebujete, i v truhlíku nebo květináči na terase či balkónu se jim bude dařit. Navíc mnoho bylinek najde využití také v kuchyni, při přípravě pokrmů, takže už nemusíte přidávat další koření plné soli.

Před vlastní výsadbou se musíte trochu zamyslet, aby rostlinky prosperovaly, potřebují vhodné stanoviště a půdní podmínky. Většina silně aromatických bylin pochází ze Středomoří, a tak miluje slunce. U těchto druhů platí, že čím více slunečních paprsků budou mít, tím voňavější budou. Potřebujete-li šetřit místem, postavte bylinkového šneka, rostliny milující slunce, budou orientovány nahoře a na jih, některé menší byliny mají raději polostinné místo, tak se jim bude dařit na odvrácené straně skalky, rostliny, které potřebují více vláhy, umístěte rozhodně do dolních pater.

Jaké rostliny by v čajové bylinkové zahrádce neměly chybět?

Fenykl
Máte-li malé děti, určitě byste měli pěstovat fenykl. Fenykl podporuje laktaci a zároveň působí proti kojeneckým kolikám, i u dospělých působí proti nadýmání a při potížích s trávením, zklidňuje pocuchané nervy, pomáhá s odkašláváním, snižuje cholesterol v krvi a má močopudný efekt. Čaj připravujeme ze semínek, které je lepší rozdrtit v hmoždíři, potom bude nápoj mnohem silnější.

Máta
Silice máty peprné, podobně jako fenyklu, pomáhají s trávením a zmírňují zažívací potíže. Mátový čaj pomáhá také při nachlazení, na silném čaji si nejen pochutnáte, ale též zhluboka vdechujte jeho vůni.

Heřmánek
Dlouho známý pro své přírodní uklidňující účinky, jako jedna z mála bylinek vyhovuje i kojencům. Lékařsky řečeno jde o spasmolytikum, karminativum, diaforetikum a antiflogistikum (přeloženo pomáhá od křečí, plynatosti, zvyšuje potivost a léčí záněty – a to i ty oční, v ústech, nebo dokonce pohlavního rázu, léčí žaludeční vředy, ulevuje při bronchiálním astmatu a různých trablech se sliznicemi, mnoha ženám pomáhá při bolestivé menstruaci, dokáže nás uvolnit, je proto dobrým průvodcem při cílené relaxaci). Hojí i rány a záněty.

Měsíček
Měsíčkový čaj pomáhá proti žaludečním a střevním katarům, při zánětech žlučníku a močového měchýře, pomáhá odvádět z těla jedovaté látky a čistit játra a žlučník. V těhotenství je nejlepší se této bylině vyhnout. Rozmnožuje se samovýsem.

Meduňka
Čaj z této byliny využijí lidé trpící spánkovými obtížemi - snižuje stres, uklidňuje a uvolňuje. Pomáhá také se zažíváním a působí proti virům, zejména typu herpes. Přidává se do ovocných salátů a nápojů.

Levandule
Levandulový čaj pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. Odstraní nezastavitelnou třesavku, migrénu a hysterické stavy. Známý je také levandulový olej ke zklidnění kožních problémů a při aromaterapii.

Citronová verbena
Celý keřík krásně voní po citronech. Vůně působí antidepresivně, uklidňuje, pročišťuje vzduch. Lze ji použít i na zmírnění akutních bolestí zubů, lístky můžeme použít pro ovonění pokrmů, u kterých by nám vadila kyselá chuť citronů. Pozor! - verbena nesnese mráz, a proto ji lze pěstovat pouze jako přenosnou rostlinu. Snáší dobře sestříhnutí a obráží i ze staršího dřeva.

Při míchání bylin na čaje pamatujte, že platí známé pravidlo „všeho s mírou“. Některé bylinky užívané dlouhodobě nebo ve velkém množství totiž mohou způsobit podráždění žaludku, nebo mají jiné negativní účinky. Existuje také spousta bylin, kterým by se měli vyhýbat těhotné či kojící ženy. 

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se