×
Hledat v našem blogu

Nepropásněte sklizeň rebarbory, je tady!

Máte-li v zahradě reveň, čili rebarboru, neměli byste zapomenout, že nastalo období, kdy sklízíme její mohutné řapíky. Na pěstování není náročná, potřebuje však, vzhledem ke své velikosti, více prostoru. Svými listy totiž připomíná lopuch.

Reveň vlnitá, jinak také známá pod jménem reveň rebarbora nebo jen zkráceně rebarbora, se od lopuchu odlišuje dvoumetrovými květenstvími, která se objevují od května do června. 

Péče o rebarboru, která je plně mrazuvzdorná, není náročná. Upřednostňuje hlubokou humózní zeminu neutrální či zásadité reakce, ale úplně jí postačí, když má dostatek živin. Lehká, záhřevná půda zajistí dřívější úrodu než půda těžká a mokrá. Dobu sklizně čerstvých řapíků ovlivní i umístění rostliny – na slunci řapíky dozrávají rychleji než v polostínu. Po celou dobu vegetace potřebuje dostatek vláhy. Aby se rostliny zbytečně nevysilovaly, pravidelně odstraňujte tvořící se květenství. Na zimu jí vytvořte ochranu ze silné vrstvy rašeliny nebo listí a přidejte smrkové chvojí, mráz pak nepronikne až do hloubky a rebarbora na jaře okamžitě po rozmrznutí půdy vyžene. Důležité je, nastlat reveň dříve, než svrchní vrstva půdy příliš promrzne.

Chcete-li rebarboru množit, jednoduše její část vyryjte ze země. S množením počkejte do podzimu (či na brzké jaro) a nezapomeňte, že každý oddělek musí mít alespoň jeden silný vegetační vrchol. Po vysazení sazenici přišlápněte a řádně zalijte, první sklizně se dočkáte už rok po výsadbě. Před výsadbou do půdy zapravte chlévský hnůj, v dalších letech ji pak přihnojujeme dobře rozloženým kompostem. Rostliny rebarbory mají během roku velkou spotřebu dusíku, zjara jim proto dopřejeme asi 20 kilogramů kompostu na metr čtvereční a ještě před vyrašením na každý metr čtvereční 15 až 20 gramů plného kombinovaného hnojiva a stejné množství dusíkatého hnojiva. Hnojivo zapravte motyčkou do půdy a rostlinu důkladně zalijte.

Konzumují se mladé listové řapíky, které sklízíme průběžně postupně tak, jak narůstají, a to od dubna do poloviny až konce června. Později se v rostlině zvyšuje množství kyseliny šťavelové a její konzumace je nevhodná. Z rostliny sklidíme nejvíce asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila. Řapíky z rostliny vylamujeme úplně dole (neřežeme), protože nevylomené zbytky by mohly zahnívat. V chladničce je můžeme skladovat tři až pět dní nebo je nakrájet a dát do mrazáku. 

Po sklizni ještě reveň pohnojte - na metr čtvereční plochy počítejte asi 15 gramů plného hnojiva a 15 gramů čistého dusíkatého hnojiva. Poslední hnojení proveďte v červenci - na každý metr čtvereční přijde 20 gramů plného hnojiva a stejné množství rychle působícího dusíkatého.

Z řapíků rebarbory připravíte výbornou, příjemně kyselou marmeládu. Rebarbora dodá výtečnou, osvěžující chuť také moučníkům, zpracovat ji lze i do kompotu a na spousty dalších receptů. 

Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové je nevhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se