×
Hledat v našem blogu

Levandule, jedinečná květinová vůně

Je okrasnou trvalkou (pokud vyberete správný kultivar), léčivou aromatickou bylinou i kořením. Její vůně je jedinečná, má harmonizující a uklidňující účinky na tělo i duši, napomáhá sladkému spánku, hojí a čistí i pokožku, prospívá trávení.

Levandule vytváří časem dřevnatějící, plně mrazuvzdorné keříky. V závislosti na druhu a kultivaru mohou být 20, ale i 60 cm vysoké. Milují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Není potřeba mnoho živin. Je to ideální rostlina k vytvoření voňavého bylinkového zátiší na zahradě, i k pěstování ve velkých nádobách. Láká včely i motýly, je totiž medonosná. Pro udržení pěkného vzhledu keříky na jaře seřezávejte, ale pouze nové výhony. Nikdy ji neřežte až na staré dřevo, které obráží špatně. Původní, botanické druhy, např. levandule lékařská se dobře množí semeny i řízky. Vyšlechtěné variety musíte množit pouze řízky, aby si zachovaly své vlastnosti.

Chcete-li si připravit sušenou levanduli na ozdobu, seřezávejte květenství v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a suštee ve svazcích hlavou dolu. Budete-li sušené květy využívat do čaje, koupele nebo vonných sáčků, můžete sklízet až po odkvětu – silicemi budou stále nabité, ale obslouží se i včely, čmeláci a motýli.

Levandule tiší bolesti hlavy, migrénu, tlumí pocity napětí a nervozity. Dokáže také mírnit hysterické záchvaty nebo mu předem zabrání. Dnes ji známe spíše jen jako součást kosmetiky, maximálně si koupíme voňavý polštářek pro příjemné spaní. Naše babičky používaly její kvítky jako přírodní deodorant, posloužila i jako prostředek proti molům v šatníku či repelent, odpuzující hmyz. Kromě již zmíněných účinků na náš nervový systém působí levandulový čaj dobře při trávicích potížích – uleví při žaludeční nevolnosti, plynatosti i kolice. Tato rostlinka pomáhá léčit dýchací problémy, angínu i chřipku. Těhotné ženy by se však jejímu užívání měly vyhnout!

Ve Středomoří levanduli využívají i jako koření při přípravě ryb, grilovaných mas nebo do dušených pokrmů. Budete-li ji využívat v kuchyni také, mějte na paměti, že má velmi silné aroma a nahořklou chuť, proto s ní šetřete.

Kromě levandule lékařské (Lavandula officinalis) se pěstuje i spousta dalších druhů a kultivarů. Například levandule korunkatá, tzv. francouzská levandule (Lavandula stoechas), která má velká nachová kompaktní květenství, ale je o dost choulostivější. Lavandula lanata, která má velká květenství a je otužilá, nesnáší ale přemokření. Je vhodná do nádob, uděláte-li jí dobrou drenáž. Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia), se pěstuje v několika barevných varietách s jemně růžovými i bílými květy, které vyniknou především v kombinaci s modrými a fialovými kolegyněmi.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se