×
Hledat v našem blogu

Vybíráte letničky do zahrady? (1)

Letničky, kam patří jak jednoletky, tak i dvouletky, jsou rostliny, které dospívají, kvetou a uhynou v jednom roce, v případě dvouletek v roce druhém. Každý rok je tedy musíme znovu a znovu vysévat, ale v okrasné zahradě jsou nenahraditelné. Po celé léto, a některé druhy často až do zámrazu, svou barevností a vůní lákají letničky do zahrady opylovače, zahradu krášlí a lze je používat i pro vazbu nádherných a vždy jiných kytic.

Semena letniček se zvláště dlouhým vývojem vyséváme již v únoru, další v březnu a dubnu, některé dvouletky v červnu a červenci. Téměř bezpracné je to s letničkami odolnými proti mrazu, jež vyséváme přímo na záhon, do řádků vzdálených asi 15 cm, jakmile se půda prohřeje přibližně na 7 °C. Po vzejití rostliny vyjednotíme. Spousta letniček se množí samovýsevem, např. měsíček lékařský, hledík, sluncovka… Z letniček vybereme i popínavé druhy, které v krátké době porostou a zkrášlí zdi i ploty (např. hrachor, fazol šarlatový, lichořeřišnice větší a další).

Převážně upřednostňují teplé, slunečné a chráněné stanoviště s dostatkem prostoru pro rozrůstání. Předpěstovávané sazenice před vysazením na záhony otužujeme, nejlépe v chladnějších prostorách domu, fóliovníku (tady pozor na pozdní ranní mrazíky) nebo skleníku. Po výsadbě na konečné stanoviště rostlinky zaléváme, později, při dlouhotrvajícím suchém počasí zavlažujeme. Po odkvětu můžeme posbírat semínka pro příští sezónu.

A jaké jsou ty nejkrásnější?

Cínie, jinak také ostálky (Zinnia) vykvétají bezprostředně po výsadbě v červnu a končí až s prvními podzimními mrazy. Dorůstají výšky 25–80 cm a kvetou jednoduchými nebo plnými úbory v barvách žluté a hnědočervené, květy mohou být i dvoubarevné. Sazenicím před výsadbou do propustné zeminy zkrátíme na tři páry pravé listy pro košatější růst a zpočátku zaléváme.

Gazánie zářivá (Gazanie rigens) květina milující plné slunce, která otevírá květy pouze v době, kdy je slunečné počasí, tedy mezi cca 9 a 17 hodinou. Ve stínu prosperovat nebudou. V době květu jsou rostliny vysoké přibližně 30 cm, nejčastěji se pěstují v barevné směsi. Na záhonu vyniknou v plochách i jako solitéry, vhodné jsou do skalek, na zídky i do nádob. K řezu do vázy vhodné nejsou, protože se květy rychle uzavřou. Na záhony je vysazujeme až koncem května a kvetou od června až do prvních mrazíků.

Černucha (Nigella) nenáročná letnička, která se vysévá přímo na záhon v polovině dubna a množí se i samovýsevem. Nemá ráda příliš vlhké půdy a dlouhé deště. Dorůstá výšky 40–50 cm, má vzpřímený a bohatě větvený růst a zajímavé květy v barvách od bílé přes modrou až po tmavě fialovou. Dekorativní je i v suchých aranžmá. Semena se využívají k léčivým účelům i jako koření (černý kmín).

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se