×
Hledat v našem blogu

V obchodech se objevují primule, jak se o ně starat, aby dlouho vydržely?

Primule, jinak také nazývané prvosenky nebo petrklíče již zaplavily obchody. Jak na jejich pěstování, aby byly krásné co nejdéle?

Primula vulgaris, prvosenka bezlodyžná patří do rodu Primula, který zahrnuje asi 500 druhů rostoucích volně na severní polokouli, ale dokonce i v Jižní Americe. Zahradní prvosenky se pěstují asi 150 let a vznikly mezidruhovým křížením především Primula acaulis, Primula veris a Primula elativ. Jednoduché pěstování, široká barevná škála a termín kvetení udělaly z primule základní hrnkovou květinu pro konec zimního období a těšení se na příchod jara.

Při nákupu primule si vyberte takovou rostlinu, která teprve začíná kvést. Každý květ vydrží na rostlině necelý týden, průběžně však dorůstají stále nové.

Primulku postavte nejlépe na chladnější, ale světlé místo s teplotou do 15 °C, kde vydrží déle krásná - ideální je okenní parapet v chladné nevytápěné místnosti, například na verandě.

Jestliže nemrzne, můžeme ji dát i ven, v případě hrozících mrazů ji ale přeneste do domu, nebo ji alespoň přikryjte netkanou textilií.

Primulky zaléváme opatrně, aby měla rostlina dostatek vláhy, ale nebyla zbytečně přemokřená.

Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květní stvoly, rostlina bude stále znovu nakvétat a bude dlouho dobře vypadat. Odstraňujte i zažloutlé a oschlé listy.

Máte-li zahrádku, můžete po odkvětu prvosenku přesadit do záhonu. Rostliny budou vypadat pěkně v trvalkových záhonech, na skalkách, v blízkosti jezírek, i jako záhonová obruba. Vhodné stanoviště je polostinné, primulím neprospívá velmi suché a příliš slunečné stanoviště. Půda by měla být výživná, stále mírně vlhká, občas rostlinky mírně přihnojíme. Po přesazení rostlinky většinou zaschnou, ale koncem léta či začátkem podzimu nás mohou překvapit novými květy. Na zimu je lepší petrklíče přikrýt chvojím, aby byly chráněny, většinou to však není nutné. Časem můžeme trsy rostlin po odkvětu dělit, aby nebyly příliš zahuštěné, to by totiž vedlo ke zmenšení květů.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se