×
Hledat v našem blogu

Zeleninové výsevy v zimních měsících (1)

Jste-li zarputilými pěstiteli, kteří nechtějí nic zanedbat, volno nemáte ani v lednu, kdy je v zahradě sněhová nadílka a za okny stále mrazivé počasí a ostatní zahradníci zatím jen přemýšlejí o budoucích výsevech a osazovacích plánech. Již v polovině února můžete začít s výsevy zeleniny pro ranou sklizeň.

Jarní výsevy jsou praktické - v zemi je obvykle po zimě dost vláhy a jarní zalévání tedy nemusí být tak vydatné a pravidelné, jako v pozdější sezóně.

Časný výsev vyžadují papriky. Nabídka je široká, vybírat lze z více než sta odrůd (např. Josef F1, Stalagnit, Anna F1, Jamajka, Sonar F1, Superamy F1, Cynthia F1, Demetra F1, Beja F1, Afrodita atd.). Výsev je poměrně jednoduchý - využíváme prosátý substrát, osvědčuje se i agroperlit (květináč s velkými dírami naplníme do 2/3 hrubým vlhkým agroperlitem, na povrch rozmístíme semena vždy alespoň 1 cm od sebe a osivo lehce zasypeme hrubým agroperlitem, přikryjeme filtračním či jiným savým papírem a přes něj důkladně zalijeme, květináč postavíme do misky s vodou a dbáme, aby stál pořád 1 cm ve vodě, filtrační papír udržujeme neustále vlhký, květináč se vyplatí přikrýt mikrotenovým sáčkem). Klíčení prospívá teplota kolem 25 °C. Po vyrašení děložních lístků, papír sejmeme a nadále mírně kropíme, rovněž udržujeme spodní vrstvu vody. Papriky přepichujeme po 1 rostlině do kvalitního substrátu, poté, co se dokonale vyvinou děložní lístky. Aplikujeme na ně přípravek proti padání klíčících rostlin.

Pro rané výsevy rajčat se hodí např. Start F1, Pedro F1, Tajfun F1, …. Osivo vyséváme řídce do připraveného jemného substrátu. Semena vyklíčí poměrně rychle, po objevení prvního pravého listu se rostlinky přesazují po jedné do sadbovačů. Sazenice potřebují dostatek světla, aby se nevytahovaly.

K rychlení salátu lze vysévat odrůdy jako třeba Safír, Smaragd, Citrin a další. Jestliže k předpěstování sazenic využijeme substrát, musí být vždy jemný, ideálně prosátý.

Pro rané výsevy květáku jsou vhodné odrůdy např. Delta, Gameta, Fastman akedluben pak vynikající svou máslovou chutí modrá odrůda Blankyt, z hybridních Troja F1 či Kartágo F1. U kedluben dáváme pozor na přímé hnojení chlévským hnojem, mladé bulvy jsou náchylné k praskání vlivem nadměrného obsahu dusíku.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se