×
Hledat v našem blogu

Levná a účinná pomoc při nachlazení, kterou máme obvykle hned při ruce - cibule

Cibule je přírodním antibiotikem, které pomáhá nejen při nachlazení, potlačuje množení bakterií, zásobuje tělo vitamíny a ulehčuje odkašlávání. Stejně jako česnek, i cibule působí jako přírodní antibiotikum bez vedlejších účinků a je jedním z nejúčinnějších přírodních pomocníků i při řadě dalších potíží.

Cibule má vysoký obsah vitamínu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale také vitamínů skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice a jejich dostatek je nezbytný například při zánětech nosohltanu. Dále cibule obsahuje flavonoidy (například quercetin), které působí v těle jako antioxidanty, jež jsou nezbytné pro zachování zdraví, zmírňují i projevy alergiím, dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění – obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Typické štiplavé aroma propůjčují cibuli sirné sloučeniny. Čím je tedy aromatičtější cibule, tím více zdraví prospěšných látek obsahuje. Sirné sloučeniny, thiosulfanáty, sulfidy a sulfoxidy, působí jako přírodní dezinfekce a antibiotikum - potlačují množení bakterií a plísní, díky čemuž cibule pomáhá jak při infekcích horních cest dýchacích, tak při infekcích střevních.Cibule také podporuje vylučování trávicích enzymů i sekreci žluče, snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi i krevní tlak, pomáhá udržet zdravé cévy a působí antiskleroticky.

Abyste využili léčivý potenciál cibule naplno, je nejvhodnější cibuli konzumovat syrovou. Ne každý je ovšem schopný sníst syrovou cibuli samotnou, na lačný žaludek to ani nemusí být vhodné. Najemno nakrájená může být přísadou zeleninových salátů, hodí se na brambory, výtečná je např. na tlačence a jiných zabijačkových specialitách. Je také nepostradatelnou přísadou většiny pokrmů, chuť smažené, pečené i vařené cibule je výtečná.

Tip pro vás

Jednoduše lze vyrobit cibulový sirup, který ocení nejen děti.

Nakrájenou cibuli prosypte cukrem (pro lepší chuť cukrem hnědým) a za několik hodin je připravena šťáva, kterou cukr z cibule vytáhnul.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se