×
Hledat v našem blogu

I v našich podmínkách lze pěstovat tropické a subtropické rostliny (2)

Kromě klasických letniček a trvalek, které zdobí téměř každou zahrádku, lze i v našem klimatickém podnebí pěstovat tropické a subtropické rostliny. Které to jsou?

Olivovník

Odolný dekorativní keřík (stromek), vhodný i do chladnějších bytů. Dá se tvarovat řezem podobně jako bonsaj. Může se ponechat růst do keříku nebo si jej zapěstovat do atraktivního stromku.

Olivovník patří mezi nejstarší kulturní stromy. Původem je z Afriky, oblasti Sahary, odkud se rozšířil do Řecka a ostatních zemí. Jde o stále zelený keř nebo pomalu rostoucí strom, který lze pěstovat i v bonsajové podobě. Listy jsou úzké, kožovité, na povrchu šedozelené, na spodní straně stříbřitě šedé až bělavé barvy, zdobí celou rostlinu a postupně se obměňují.
Hlavně na jaře rostlina vyžaduje dostatečnou závlahu, ale i po celou dobu vegetační aktivity, ne však přemokření.

Přes léto rostlinu přihnojujte univerzálním hnojivem 1x za 14 dní. Půda by měla být lehká propustná (zahradnický substrát s přídavkem písku). S úspěchem je možné pěstovat olivovník i v nádobách. Přes léto rostliny v nádobách můžete vynést na balkón nebo do zahrady. Přes zimu olivovník umístěte do chladné světlé místnosti. Je-li správně ošetřován, brzo zaplodí, v našich podmínkách se však pěstuje spíše jako rostlina okrasná listem, než pro plody.

Vavřín (Laurus nobilis)

Jinak také bobkový list, známé koření. Budete-li si tento keřík sami pěstovat, čerstvé listy si pak můžete dopřávat po celý rok.

Je to stálezelený keř nebo stromek. Ve volné přírodě roste v Malé Asii, na pobřeží středozemního moře a v jižní Evropě a dosahuje výšky 2–4 m, výjimečně až 8 m. U nás se rostlina pěstuje jako přenosnou. V nádobě a doroste do velikosti okolo 150 cm. Vytvarovat ho můžete do keře nebo stromečku. Listy jsou kopinaté, kožovité, tmavě zelené barvy, po rozemnutí silně a příjemně voní. Květy jsou malé, bíložluté, jako višeň velké, kulaté nebo oválné, semeno je obaleno tmavou pokožkou. Na půdu není vavřín náročný, dobře snáší i vápenaté půdy. Vyzrálé starší keře odolají i krátkým 5-ti stupňovým, někdy i vyšším mrazům. Dobře regeneruje a snese i hluboký řez.

Využívají se jeho listy (bobkový list), které obsahují etherické oleje, třísloviny a pektin. Množit lze semenem, odkopky i řízkováním. Od května ho můžete letnit, nejdříve na 14 dní do polostínu, později snáší plné slunce. Přes zimu nechávejte vavřín v chladné místnosti, na chodbě, případně ve světlém sklepě. Při správném hnojení rostou rostliny dobře. Hlubší řez provádějte na jaře (březen). Sazenice rostlin zasaďte ihned do květináče nejméně o 15 cm v průměru, v létě během vegetace pravidelně zalévejte a několikráte přihnojte kombinovaným hnojivem. Na zimu zálivku omezte jen tak, aby kořenový bal úplně neproschl. Každoročně keře přesazujte do větších květináčů.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se