×
Hledat v našem blogu

Lepší než zelenina z obchodu je ta vlastní, založte si zeleninový záhon

Ačkoli je možné všechnu zeleninu nakoupit v supermarketu, a to v kterémkoliv ročním období, není nad tu vlastnoručně vypěstovanou, bez použití nadměrného množství hnojiv a pesticidů. Zimní měsíce jsou ideální k plánování, na jaře pak budete připraveni na založení zeleninových záhonů, které navíc mohou zpříjemnit nebo usnadnit péči o pěstované plodiny.

Zeleninové záhony se v zahradách objevovali již v období renesance, tehdy ovšem u šlechtických sídel představovaly spíše okrasný prvek formálního charakteru. V užitkové zahradě by místo vedle zeleniny měly mít také bylinky a léčivé rostliny. Zelenina je nabízena v mnoha barevných variantách, které plní i okrasnou funkci, takže její pěstování vás bude bavit.

Pro založení vlastního zeleninového záhonu je nutné si rozmyslet umístění zeleniny na vašem pozemku. Jak záhony založíte, zda v úrovni terénu nebo je nad terén vyvýšíte je taktéž důležitou součástí. V úrovni terénu se půda pouze rozryje rýčem, uhrabe se a záhony pak stačí jen oddělit cestičkami vyšlapanými do zeminy. Tento způsob má ale několik „háčků“. Bolí vás záda? Pěstované plodiny jsou poměrně těžko dostupné, při údržbě se musíte poměrně dost ohýbat až k zemi, což nesvědčí téměř nikomu. Stejně tak dochází k rozlévání zálivkové vody i do cestiček, kde se pak rozrůstá jen plevel. Praktičtější jsou záhony vyvýšené nad terén. Nejlépe přístupné jsou ty, které budou zvednuté nad úroveň terénu do 80 a více centimetrů, takže je lze udržovat vestoje. Způsobů založení vyvýšených záhonů je několik a všechny metody mají své výhody i nedostatky.

Dále je nutné vědět, jak budete řešit zálivku. Jednou z možností je čerpání vody z podzemní jímky na dešťovou vodu, je tedy potřeba vyřešit napojení hadice. Pro jednodušší přístup k zelenině je třeba vymyslet cesty a cestičky. Do zeleninové zahrady byste se měli pokud možno dostat suchou nohou i v nepříznivém počasí. Povrch cest by neměl být nikdy kluzký, tedy ani nebezpečný. Zahradní cesty by měly propojovat nejdůležitější prostory kompozice užitkové zahrady.

Po celou sezonu bývá na zeleninové zahradě velké množství organické hmoty, kterou je možné přeměnit na kompost, proto je dobré správně umístit kompostér. Typ a velikost kompostéru volte s ohledem na množství zpracovávané hmoty. U větších zahrad bývá praktické založení dvou a více kompostérů, které pojmou kromě trávy, plevele a spadaného listí, také kuchyňský odpad či podestýlku hospodářských zvířat, chováte-li je.

Ačkoli se může zdát, že se jedná o detaily, dobrá příprava a praktické řešení v praxi vám může ušetřit spoustu času i námahy.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se