×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – potočnice lékařská

Potočnice lékařská (Nasturtium officinale) je rostlina z čeledi brukvovitých, starším názvem se jí také někdy říká řeřicha potoční, či řeřišnice bílá. Její jméno pochází z latinského nasitortium, což znamená nos trápící.

Je považována za léčivou rostlinu, jelikož obsahuje hořčičné oleje, silice, hořčičinu a vitamín C. Potočnice je vytrvalá bylina, dorůstající 30–90 cm. Lodyha je hranatě rýhovaná, lysá a dutá, často kořenící. Listy jsou lesklé, masité, lichozpeřené, sytě zelené, a to většinou i přes zimu.

Květy jsou čtyřčetné, bílé se žlutými prašníky. Hroznovitá květenství se objevují od května do konce srpna. Plody jsou šešulky obsahující ve dvou řadách jedno semeno. Původně je to euroasijský druh mírného pásu.

Potočnice lékařská patří podle českých zákonů mezi silně ohrožené druhy.

Ve volné přírodě ji můžeme najít u pramenů, v příkopech nebo v potocích, potrpí si na chladnou čirou tekoucí vodu. Pozor, během růstu mohou být listy a stonky kontaminovány metacerkáriemi motolice jaterní, proto je potočnice lékařská považována za jeden z častých zdrojů infekce člověka. Potočnice bude prospívat v tekoucí vápenaté vodě s písčitým dnem. Naopak jí nesvědčí bahnité vody.

Chcete-li ji pěstovat v květináči, bude potřebovat vlhčí humózní půdu, ocení stinné umístění a chladné stanoviště. V čerstvém stavu obsahuje potočnice vitamín C, vitamín E, vitamin D a provitamín A. Obsahuje hořčičnou silici glykonasturtin a také důležité stavební kameny, kterými jsou pro tělo železo a draslík. Dále také jód nebo síru. Pomocí ní se dříve léčily kurděje (avitaminóza), nervové bolesti a horečka.

Potočnice má protizánětlivé vlastnosti, posiluje imunitní systém, snižuje horečku, stimuluje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, povzbuzuje vylučování žluči, čistí krev a játra, podporuje vykašlávání, má močopudné účinky, upravuje hladinu krevního cukru, pomáhá při chudokrevnosti, působí povzbudivě.

Ze semen se dříve připravovala hořčice a z přezimujících částí rostliny salát. Listy mají pálivou chuť podobnou ředkvičkám nebo slabšímu wasabi. Nať se používá jako koření, kdy pokrmům dodává lehce pikantní chuť. Extrakt z rostliny slouží v kosmetické péči, jako přísada šampónů regeneruje vlasy.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se