×
Hledat v našem blogu

Plánujete zahradu? Půvabné a nenáročné trvalkové výsadby můžete ladit do různých odstínů

Mohou připomínat nádhernou kvetoucí louku, step či prérii, jsou plné barev a přitom nenáročné na údržbu a jejich předností je navíc odolnost vůči suchu.

Barevné koberce z trvalek doplněných okrasnými travami nahradí monotónní trávník, který v parném, suchém létě změní barvu na rez, pokud ho tedy marnotratně nezavlažujeme. Trvalkové stepi však kvetou i v přísušku, budou vás těšit svou barvou i tvarem, budou lákadlem pro motýly. Volbou vhodných druhů, mohou být nejen na vláhu naprosto nenáročné. Trvalky můžeme doplnit i nenáročnými letničkami, které se množí samovýsevem.

Rozsviťte to žlutou
Do trvalkového záhonu v odstínech žluté vysaďte například krásnoočka (Coreopsis grandiflora ´Sonnenkind´ a C. palmata), šalvěj lékařskou ´Purpurascens´, pryšec mnohobarvý, len narbonský, kokardu osinatou, smělek štíhlý, náprstník (Digitalis parviflora), pryšec mnohobarvý, hvězdnice (Oligoneuron album), třapatky nachové, zářivé a missurijské. Klejicha hlíznatá a šuškarda klasnatá vyniknou jako solitéry, nejnižší patro vytvoříte půdopokryvnými rozchodníky a pupalkami (Oenothera macrocarpa). Na jaře záhon dozdobí cibuloviny - tulipány, modřence, šafrán a okrasné česneky, v létě ho oživíte letničkami, jako např. krásenkou sírožlutou a chrastavcem makedonským.

V barvách purpurové
Základem jsou solitérními rostliny jako klasnatka (Elsholtzia stauntonii), netvařec (Amorpha canescens), kavyl (Stipa tenuissima), perovskie (Perovskia abrotanoides) a opadavec (Sporobolus heterolepis). Dále ji tvoří směs šuškard, len vytrvalý, třapatkovka nachová ´Doubledecker´, třapatkovka bledá, hvězdnice (Oligoneuron album), pelyněk (Artemisia ludoviciana 'Silver Queen'), zavinutka tečkovaná, šalvěj muškátová, třapatka srstnatá, sporýš argentinský a další. Na jaře záhon doplní cibuloviny – např. okrasné česneky kulatohlavý a tuhý, modřenec arménský, tulipány a kosatce.

Červená prérie
Solitéry zde mohou tvořit šuškarda klasnatá a kavyl (Stipa tenuissima), záhon dále může utvářet směs aster, voňavá dobromysl ´Herrenhausen´, koniklec otevřený, dračík (Penstemon albertianus), třapatkovka (Echinacea tennesseensis 'Rocky Top  Hybrids'), milička (Eragrostis spectabilis) a další druhy. Záhon lze doplnit půdopokryvnými rostlinami např. - rozchodníkem ´Purpurteppich´, dobromysl ´Compactum´, marulka lékařká, pelyněk (Artemisia Schmidtiana ´Nana´) aj. Od časného jara záhon mohou zdobit okrasné česneky, v průběhu léta pak i letničky, jako je vlčí mák, len setý, statice, smilek, kohoutek, chrastavec či náprstník, které se samy rok od roku přesévají.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se