×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – prha arnika

Prha arnika (Arnica montana), nazývaná také arnika horská nebo prostě jen arnika, je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Je rozšířena výhradně v Evropě, vyskytuje se i v České republice, kde patří k ohroženým druhům a je chráněna zákonem.

Listy jsou uspořádány v přízemní růžici, několik listů se jich nachází i na lodyze. Přízemní listy jsou přisedlé, celokrajné, obvejčité až eliptické, obvykle 6–15 cm dlouhé a 1,5–5 cm široké. Kvetoucí lodyha dorůstá výšky 15–70 cm.

Rostlina kvete od června do srpna trubkovitými středovými květy tmavě žluté barvy. Úbory mají 5–8 cm v průměru. Nažky jsou 5–7 mm dlouhé, světle hnědé až černé, úzce vřetenovité. Pozor, rostlina prha je jedovatá.

Arnice svědčí jí kyselé silikátové půdy a vyhýbá se bazickým horninám. Nejčastěji ji můžeme nalézt na horských pastvinách, mokrých a rašelinných loukách, ve světlých jehličnatých lesích, v kosodřevině, na vřesovištích a podél lesních cest. Má ráda světlo, ve stínu vytváří pouze přízemní růžice a nekvete.

Arnika obsahuje silici (v květu až 0,14 %, v oddenku až 1,5 %), hořčiny, karotenoidy, třísloviny, mastné kyseliny, thymol, seskviterpenoidní laktony a flavonoidy. Obsahuje také stopy netoxických pyrrolizidinových alkaloidů (tussilagin a isotussilagin). Mezi zásadní laktony náleží zejména helenalin, 11,13-dihydrohelenalin a jejich estery s mastnými kyselinami. Z flavonoidů jsou to zejména glykosidy a glukuronidy spinacetinu, hispidulinu, patuletinu a isorhamnetinu.

Prha arnika patří mezi léčivé rostliny s dlouhou tradicí používání. Nejčastěji se používá ve formě tinktury. Vnitřně se používá zejména v kardiologii, neboť působí na prokrvení věnčitých cév. Vnitřní užívání však náleží do rukou kvalifikovaného odborníka, neboť při nesprávném dávkování hrozí otrava.

Při zevním používání se využívá protizánětlivého účinku. Ředěná tinktura je aplikována ve formě obkladů na drobnější poranění, vředy, křečové žíly, artritidu, záněty ústní sliznice, záněty kloubů, bodnutí hmyzem a podobně. Z tinktury lze připravit také mast. Nedoporučuje se aplikace přímo do otevřené rány.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se