×
Hledat v našem blogu

Jak na úspěšné pěstování rajčat na balkoně?

Ať už máte zahradu, nebo pouze menší prostor na balóně, rajčata můžete pěstovat kdekoliv. Pojďme se podívat, jak na jejich pěstování na menších prostorech, především na balkóně.

Pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech je nejdůležitějším kritériem volba místa. Rajčata nesnáší přílišnou vlhkost, milují slunnou polohu. Ideální je balkon orientovaný na jih nebo západ, navíc zakrytý střechou. Jestliže střecha chybí, rostliny umístěte tak, aby jim při dešti nestékala voda na listy, například ke zdi. Ta bude navíc kumulovat teplo, jak je vyhřátá od sluníčka.

Aby sazenice nebyly zalévány na list, především z důvodu jejich ochrany před zvýšeným rizikem napadení plísní bramborovou, využíváme k pěstování samozavlažovací truhlíkyKeříčkovým rajčatům postačí truhlík, na rajčata tyčková, použijte květináče s minimálním průměrem čtyřicet centimetrů a hloubkou třicet centimetrů (čím větší a hlubší nádoba bude, tím lépe).

Zaměřte se na výživu - rajče je poměrně náročnou rostlinou. Půda musí být záhřevná, dostatečně zásobená živinami. Pro pěstování je vhodný substrát pro plodové zeleniny, není-li k dispozici tak klasická zahradní zemina. A nesmí vám chybět chlévský hnůj, který se prodává i v malém balení upravený do granulí. Ten dáme do spodní části pěstební nádoby, zbytek doplníme připravenou zeminou. Rajčata můžeme pravidelně přihnojovat kapalným hnojivem v zálivce (Substral, Hoštické, Forestina).

Pro pěstování tyčkových rajčat na balkoně vyberte některou z hybridních odrůd (zvláště odolnou a dobře rostoucí je 'Start F1', která dobře plodí a snáší i některé pěstitelské prohřešky, ´Bejbino F1´, ´Perun F1´, ´Toro F1´), z keříčkových rajčat se pro pěstování v nádobách nejlépe hodí např. kultivar 'Vilma' (zhruba čtyřicet centimetrů vysoká, silně plodící odrůda typu cherry), 'Cherrola', 'Gold Krone', 'Tumbling Tom', 'Minigold'.

I přes veškerou péči může i rajčata na balkoně napadnout nějaká choroba:

  • Čerň rajčatová (žluté skvrny na listech, zasychání) – prevencí je větrání, výměna zeminy, lze použít Kuprikol.
  • Plíseň bramborová (šedozelené skvrny na listech a plodech) – prevencí je nezalévat na list, ochránit rostliny před deštěm, postřik přípravkem Kuprikol.
  • Praskání plodů rajčat (zralé plody praskají a kazí se) – plody sklízet probírkou, prasklé včas spotřebovat.
  • Skvrnitost rajčat (tmavohnědé skvrny na plodech) - prevencí je nezalévat na list, ochránit rostliny před deštěm, postřik přípravkem Dithane.
  • Vadnutí rajčat (rostlina odspodu usychá) - nepřelévat, postřik přípravkem Kuprikol.
Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se