×
Hledat v našem blogu

Při poklesu teplot nezapomeňte uklidit přenosné rostliny

Pokud jste v předchozím období letnili pokojovky nebo máte sbírku přenosných rostlin, ukliďte je z teras a ostatních venkovních prostor. Pokles teplot by jim mohl způsobit šok a nemuseli by do další sezóny přežít.

Týká se to zejména rostlin pocházejících ze subtropického pásma. Např. jde o oleandr, durman, olivovník, olověnec, myrtu, mandevillu, bungavileu, aukubu, mračňák, planiku, rozmarýn, citrusy, ale i takzvanou pařížskou kopretinu, lantanu nebo levanduli ouškatou. Rostliny pocházející ze Středozemí, ale i některé subtropické snesou krátkodobý mrazík do -5 °C, který může přijít i v jejich domovině. Avšak na silnější a dlouhodobější mrazy stavěny nejsou. Zazimujte je na chladnějším a světlém místě. Obecně platí, že čím je prostor tmavší, tím méně stupňů by zde mělo být. Růst a metabolismus rostlin se zde téměř zastaví, z tohoto důvodu není potřeba rostliny zalévat častěji než jednou za čtyři až šest týdnů.

Mrazuvzdorné odrůdy rozmarýnu, granátovník či vavřín snesou dokonce i -10 °C pod nulou, proto s jejich přesunem nemusíte spěchat, zvláště stojí-li na chráněném místě. Za mírných zim nebo v nižších polohách mohou přezimovat i ve skleníku nebo dokonce venku, ale nádoby je nutné izolovat.

Muškáty a fuchsie  byste neměli vystavovat ani lehkému mrazíku. Na chráněném místě u zdi, případně překryté netkanou bílou textilií, se jich první lehké mrazíky dotknout nemusí, ale silnější mráz je zničí.

A co s ostatními rostlinami?

Mečíky vyjměte z půdy, sklizené hlízy usušte při pokojové teplotě na vzdušném místě.

Dosny, jiřiny a begónie se s příchodem prvních mrazů spálí natě. Hlízy očistěte (a to velmi opatrně, abyste je nepoškodili), osušte a uložte na chladném, temném místě při teplotě nejlépe mezi 4–6 °C, ve vzdušných přepravkách a prosypané pilinami.

Levanduli zamulčujte štěrkem pro ochranu krčků proti vlhkosti a hnilobě. Totéž můžete udělat i se šalvějí a tymiánem.

Pro rychlení můžete přesadit trsy máty a meduňky do pařeniště nebo květináčů.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se