×
Hledat v našem blogu

Lilie, jedny z celosvětově nejpěstovanějších květin vysazujeme i na podzim

Vedle růží jsou lilie nejpěstovanějšími květinami. Pěstují se v zahradách, můžete je pěstovat v nádobách, oblíbené jsou jako řezané květiny do vázy. Dělí se do několika skupin, které mají různé nároky na pěstování. Mezi nejoblíbenější patří asijské, čínské a L.A. hybridy.

Cibule lilií před vlastní výsadbou zkontrolujte. Cibule nesmí být přeschlé, musí být zdravé a mít vytrvalé kořeny. Před výsadbou je možné namořit je fungicidem.

Liliím vyhovují slunné či lehce zastíněné polohy. Ideální je sázet je do skupinek po 3–5 cibulích, tak vyniknou jejich překrásné květy. Vhodné jsou jako doprovodné květiny okrasných keřů nebo trvalkových záhonů. Na jednom stanovišti vydrží 8–10 let, před výsadbou si proto dejte záležet na jeho přípravě. Je-li potřeba je přesadit, určitě to poznáte, přestanou kvést. Na stanovišti kam budete lilie vysazovat, by měla být půda propustná, obohacená kompostem nebo hnojivem, s neutrální nebo mírně kyselou reakcí. Je-li půda těžší, vylehčete ji přidáním písku, perlitu, rašeliny apod.

Vysazujte je od konce září do konce října, případně brzy z jara (počátkem března). Špička cibule musí být minimálně 10 cm pod zemí, v lehčích půdách se sází hlouběji, v těžších mělčeji. Po ukončení výsadby cibule lehce utlačte, aby kolem nich nezůstaly vzduchové kapsy a kořínky měly okamžitý kontakt s půdou. Rostliny jsou náchylné nejen na přeschnutí, ale i na trvalejší zamokření, takže jestliže je podloží špatně propustné, je nutná dobrá drenáž. V létě nemají rády přehřátí půdy, spodní část jim proto přistínte (např. mulčem). Lilie jsou mrazuvzdorné, při pozdní výsadbě však nastýlkou z chvojí nebo listí nic nezkazíte.

V době vegetace je důležitá přiměřená zálivka, ne však přemokření. Nezalévejte na list, ani do květů. Pro bohaté kvetení, potřebují lilie dostatek živin v půdě nebo pravidelné hnojení. Hnojte kompostem nebo běžnými dávkami průmyslových hnojiv jako je Cererit apod.

Ze škůdců může lilie napadnout chřestovníček liliový, jehož larvy okusují listy. Zbavíte se ho sběrem, nebo použitím některých z insekticidů. V případě plísní na listech použijte fungicidy. Jestliže roste lilie pokřiveně, je-li zakrnělá nebo objeví-li se žluté proužky na listech, pravděpodobně je napadena nějakou virózou, raději ji celou vyjměte a spalte.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se