×
Hledat v našem blogu

S postupujícím podzimem nastává ten pravý čas k výsadbě okrasných cibulovin

Říjen je pro zahradníky plný práce. Do konce měsíce je ten pravý čas na výsadbu okrasných cibulovin, jako jsou tulipány, hyacinty, kosatce, okrasné česneky, venkovní bramboříky, krokusy a to jak do trávníků a záhonů, tak i do nádob pro zimní i jarní rychlení. Nezapomeňte ale také na drobné cibulnaté květinky, které na jaře vyplní prázdná místa v nižší části záhonku. Jsou jimi sněženky a bledule, ladoňky nebo třeba modřence.

Většina běžně pěstovaných druhů cibulovin upřednostňuje půdy sušší, velmi dobře propustné, písčité nebo částečně kamenité. Výjimku ovšem tvoří třeba sněženky a bledule nebo medvědí česnek. Tyto druhy mají raději vlhčí půdy a během jara i krátkodobé zamokření místa, kde rostou.

Je-li půda těžší, postačí menší úprava, při níž se v místě výsadbové jamky vymění půda za lepší nebo se smíchá s pískem či kvalitním kompostem. Někdy stačí pod vysazovanou cibulku nasypat menší množství písku či velmi jemného štěrku, který zabezpečí rychlý odtok nadbytečné vody a zabrání tak uhnívání cibulky.

Hloubka výsadby cibulek se liší podle jejich velikosti a požadavků jednotlivých druhů. Obecně lze říci, že menší cibulky se vysazují mělčeji než druhy s velkými cibulemi. Bereme ohled i na polaritu, tj. aby špička cibulky s růstovým vrcholem byla při výsadbě opravdu nahoře (nezbytné to je zejména u druhů s velkými cibulemi). Na nesprávnou polohu bývá citlivý třeba hyacint.

U většiny dalších druhů tak úzkostliví být nemusíte - tulipány, krokusy či narcisy stačí do jamky jenom nasypat, díky tvaru cibulky a těžišti, které je umístěné v její dolní části, většina cibulek stejně skončí v půdě ve správné poloze, tj. s růstovým vrcholem směřujícím k povrchu půdy. Po ukončení výsadby je lehké utlačení zeminy kolem čerstvě vysazených cibulí nezbytné (aby kolem cibulek nezůstaly vzduchové kapsy a kořínky měly okamžitý kontakt s půdou). Před výkyvy teplot cibulky ochrání mulč, nejlépe z listí.

Jiřinkám, jež zářily v podzimní zahradě, se příchodem prvních mrazů spálí natě. Vyzvedneme je ze země – velmi brzký termín často přichází na horách. Hlízy opatrně očistíme, osušíme a uložíme na chladném, temném místě při teplotě nejlépe mezi 4-6°C, ve vzdušných přepravkách a prosypané pilinami. Podobně uskladníme hlízy begónií a dosen.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se