×
Hledat v našem blogu

Srpen je ve znamení sklizně, sklízíme nejvíce plodů

V srpnu sklízíme nejvíce plodů. Pěstujete-li stáleplodící jahody, jejich sezóna stále pokračuje, začínají plodit pozdější odrůdy malin, borůvek, meruněk, rybízu, dozrávají ostružiny, nastupuje sklizeň broskví a raných druhů peckovin – jablek a hrušek. To, jaká bude úroda, závisí zejména na počasí, ale také trochu na vaší, alespoň drobné, péči.

Jsou-li stromy obaleny úrodou, podpíráme větve, aby se pod tíhou ovoce nerozlámaly. Zejména dejte pozor u peckovin, které mají dřevo křehčí. Je-li dlouhé období sucha, stromy vydatně zavlažujeme, zejména jabloně a broskvoně, které potřebují pro úplné dozrání velké množství vody.

  • Pravidelně sbíráme spadané a hnijící ovoce. Pokud můžeme, tak se jej zbavujeme do asanační jámy a prosypáváme vápnem. Zabráníme tak šíření chorob a škůdců.
  • Do konce srpna proveďte letní řez peckovin a jádrovin. Později by se rány hůře zacelovaly a stromy by mohly trpět klejotokem. Přednostně odstraňte zejména všechny poškozené větve, a poté ty, které vytvářejí příliš hustou spleť a jdou napříč ostatními. Odstranit potřebují také ty větve, které jeví známky napadení chorobami – v případě moniliové spály jsou to obvykle všechny konce větviček až na zdravé dřevo.
  • Jestliže úrodu jabloní a slivoní v tomto roce ohrožovalo přemnožení obaleče jabloňového, je vhodné provést postřik proti němu i po sklizni. Sušší srpnové počasí také svědčí savým škůdcům, jako jsou např. svilušky - objevíte-li na rostlinách jejich jemné pavučinky, je třeba včas zakročit (kromě chemických insekticidů můžete použít i zdravotně zcela nezávadné přípravky na bázi lecitinu a řepkového oleje, které jim zalepí dýchací otvory).
  • Odřežeme odplozené výhony maliníku těsně nad zemí.
  • Po sklizni angrešturybízu také provedeme jejich prostřih.
  • Dozrávající hrozny vinné révy je třeba ochránit před ptactvem a vosami, pomůže obalení hroznů do síťoviny nebo obyčejných papírových pytlíků.
  • Proveďte výsadbu nových jahodníků, aby v příštím roce měly slušnou úrodu, musí do zimy dobře zakořenit.
  • Dokončujte očkování hrušní, jabloní, třešní, višní, slivoní, broskvoní a meruněk.
  • Za trvalejšího deštivého počasí mohou být hrozny napadeny plísní šedou, proto je chráníme vhodnými přípravky např. Mythos, Quadris nebo Rovral (účinný kontaktní fungicid určený k ochraně proti různým houbovým chorobám jako jsou hniloby salátu, plísně šedé na jahodníku, maliníku, okurkách, okrasných rostlinách, rajčatech aj., dále je jeho použití vhodné proti houbovým chorobám česneku, zelí, chorobám hlíz a cibulí okrasných rostlin atd., přípravek zabraňuje klíčení spor a blokuje růst mycelia houbových patogenů).
  • Oranžovohnědými, okrouhlými skvrnami na listech se projevuje rez hrušňová, houbové onemocnění hrušní – choroba potřebuje k životu dva hostitele, a to hrušně a jalovce, na které se stěhuje na zimu. Staré jalovce v srpnu proto prořezejte a ošetřete fungicidem, ochráníte tak hrušně v celém okolí.
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se