×
Hledat v našem blogu

Pěstujete papriky? Jak o ně v sezóně správně pečovat?

Obecně lze říci, že plodová zelenina je velmi náročná na živiny, paprika pak obzvlášť. Na výživu musíme hodně dbát a myslet už při vysazování, od samého začátku má paprika ráda hodně živin a dobře vyhnojené záhony, jinak by chřadla, nenarůstala a nasazovala málo plodů, či vůbec žádné.

V letních měsících papriky nasazují květy a začínají růst plody, je tedy vhodné použít hnojivo, které je pro rostliny dobře a snadno přijatelné. Můžeme hnojit vodou rozpustnými hnojivy, např. lze použít Kristalon Gold, který obsahuje pro papriky velmi snadno přijatelný fosfor (umocňuje nasazování květů a následně plodů). Toto hnojivo je možné kombinovat s dalšími různými typy.

Nejčastějším problémem dozrávajících paprik je, že u dozrávajících plodů dochází k hnědnutí špiček. Jde o fyziologickou poruchu nedostatku vápníku. Preventivně používáme Kristalon zdravé rajče a paprikapředstavuje totiž základní hnojení rychle dostupnými živinami. Musíme brát také v úvahu, že paprika má ráda humózní a dobře vyhnojené půdy, je tedy vhodné hnojivo kombinovat s přípravkem Vitality komplex, který enzymy a humáty do půdy dobře dodává. Hnojiva nepoužívejte najednou, je dobré jednotlivá hnojiva střídat, jeden týden Kristalon, druhý týden Vitality komplex.

Papriky také pravidelně kontrolujeme, jestli nejsou napadeny škůdci. Houbovými chorobami většinou netrpí, musíme se ale vyvarovat silného napadení mšicemi a molicemi, které rády papriky vyhledávají. Proti škůdcům je potřeba zasáhnout včas, jinak z úrody nebudeme nic mít. Používejte jen registrované chemické přípravky nebo ekologické přípravky na bázi olejů.

Pokud mají papriky nasazeno příliš plodů, některé vyštípneme před dozráním. Je to vhodné zejména v případě kapií, které mají několik stupňů zralosti. Pokud je nenecháme dozrát úplně do červena, ale utrhneme je dřív, rostlině tím pomůžeme. Chcete-li si však pochutnat na úplně červených paprikách, nechte je samozřejmě dozrát až do konce, ale plodů budete mít celkově méně.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se